new obimin

Sy ni dah pregnant 5 bulan. Hb asyik low je. Tak tahu nak makan vitamin apa. Kalau vitamin ni okay ke?

new obimin
33 Balas

kalau hb low time pregnant. doc mmg x bg obimin sbb zat besi dia rendah. doc bg obimin kalau hb normal baru makan obimin ni. sy pun hb low. sekarang sy makan zincofer yg doc bg takde makan supplement apa2 utk naik kan hb. cuma sy kerap makan hati lembu, kerang, daging dgn benda2 yg tambah darah. kalau boleh masa hb low ni better jangan minum air yg bersusu. sbb susu tu halang badan utk serap zat besi yg kita makan. ( nurse kk yg bgtau). ini pandangan sy 🤗

Makan vit ni okey je, cuma mkn dgn cara yg btul. Selang masa dgn makan nasi/mkn bnde lain. Mnum dgn air masak shj atau jus. Jgn mnum mmuman berkafein (kopi/nescafe/milo/susu) dlm jarak yg dkt sblom atau slps mkn vit ni. Sbb blh mnyebabkan hilang khasiat vit ni.

new obimin ni tak silap doc akan bg utk preggy mommy yg hb ok takda masalah.if ada masalah hb, doc akan suruh stop mkn obimin ni n dia akn bg vitamin yg lain. Itu apa yg diberitahu sy masa checkup. Apa2 pun pls refer dgn doc/nurse.

Cuba maltofer.. sbb byk2 ubt tambah darah mmg last choice doc akn suggest maltofer.. tp sblm consume tny doc dlu ye.sblm ni sy da mkn zincofer, sangobion tp hb makin low.. plg lama dgn maltofer.hb akn naik skit2.. tp depend pd badan individu.

Sy ambil prenavite.... Even 11.4 sj lah paling tinggi hb... Tp ini sj yg ok utk sya... Slain tu, tk blh... Obimin, maltfr, dan yg lain2 tu.. Hb mmg low 8 - 9 sj... Huhu...

Dia vitamin ni ats body awak..ada org sesuai yg tu ada org sesuai yg lain..nak yg elok awak jaga pemakanan awak..nanti xdelah awak tukar2 vitamin😘

Saya sebelum ni makan 4 serangkai yg kk kasi. Tapi, misi tukar jadi obimin ni sebab dia cakap hb saya cantik, nak tahu jugak okay ke obimin ni?

Sy mkn zincofer vitamin c iron table...sebelum tdo sy akn mkn ubt 3jenis tu...hb sy 11.5...pastu sy try mnum susu riqzi hb sy naik cntik 12.4

masa awal preggy sy xmkn folic acid masok 3bulan lebih baru bukk buku merah doc bagi obimin pink ni satu hari satu kali, mcm vitamin la,,

Masa check dokter xinform ke vitamin apa yg sesuai ikot hb awk ? Normal kalau low dokter start dgn zincofer dulu