Boleh je kan mengandung ni makan satu ubat je?

Sy first mom 26w.. gdm on diet.. makan ubat kk bagi satu jenis je new obimin.. hari2 tak pernah skip.. hb cantik.. tapi tadi ada tgk byk org post psl pregnant ni kene makan vitamin iron la vitamin tu la ini la.. mmg kene beli ke sbnrnya? Kalau mkn obimin shj yg kk bg boleh je kan? #seriusnanya #firstmom #ingintahu #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

24 Balas

Hai sis. Saya pun first mom. Saya pun baru consume new obimin. Exp dia pun sampai bulan 9 ni kk bagi 😅. Masa mula-2 thu pregnant terus start dengan folic acid. Takde mkan ubat lain. Sampai lah masa checkup perut 23/8 hari tu, berat saya turun. Dari 75kg masa pregnant ke 71kg skrg. Jadi nurse suruh stop mkan folic acid and start terus dengan new obimin + dia boleh tambah selera mkan sekali. So skrg saya mmg mkan new obimin je. Takde ambik ubat lain. Rasanya org yg ambik supplement lain semua tu kalau ada masalah time pregnant. Mula-2 saya mcm pelik jgakk, kenapa org lain mengandung bnyk ubat/vit/supplement kena mkan? 🤣. Tapi saya satu je. 🤨. Alhamdulillah so far takde gdm. Hb pun cantik cuma berat je yg turun. Tapi problem saya skrg ni, mmg tak berapa lalu mkan.. nasi dengan saya ibarat musuh. Baru suap 2 3 mulut dah kenyang. Pastu tak sampai setengah jam lapar balik. Kadang bila kita dah ddok depan makanan, dah ready utk mkan.. tiba-2 tak rasa nak mkan pulakk 😫. Allahu. Kadang sampai menangis sbb lapar tapi bila mkan cepat kenyang. Huhu. Sabo je lah saya.

8mo ago

sy da 12 week pon tak mampu nk makn apa apa.. mulut sy cuma nk mkn benda yg ringan ringan mcm kerepek kuih yg berat sy xbole masuk macm nasi mie bihun .. dgr pon rase geli jee. kadang kesian dkt baby🥲 sumbat jugak laa tp xbole masuk bnyk 2 3 suap kenyang..

Yang makan vitamin iron tu kalau ada masalah kurang iron sahaja itu pun nurse atau dr yang akan bagi. Kalau sis takde apa2 masalah, obimin dah memadai. Masa saya pregnant pun saja just makan folic acid je dari awal pregnant sampai bersalin. Takde makan vitamin lain ☺️

8mo ago

btl tuu sis..sya pun mkn obimin jugaa..hb okey..selera mkn punn okey jugaa..knaa laa bnyk2x mkn syur hijau dll..baruu laa hb punn cntik..berat bdan punn okey jugaa mkn obimin..

Kalau takde keperluan utk amik atas nasihat doc/nurse tak perlu lah. Obimin / iberet ke dah kira mcm complete supplement for ibu mengandung. Cuma kalau nak extra tu maybe boleh dapatkan nasihat doc lah. Tak semua jenis supplement sesuai utk ibu mengandung.

Saya pun makan satu je sampai bersalin. Zincofer namanya. Ingredients, ada folic acid, iron dan vitamin yang bersesuaian. Selainnya boleh tambah melalui makanan yang sihat. Tak perlu tambah apa apa supplement/vitamin tambahan kalau tak disarankan oleh doc.

sy dulu mula ngndung mkn folic asid,vit c,vit b complex ,iron tablet bila ubt dh nk abis konon nk mntk lg dia tgk hb sy cantik je terus dia tkr suh amik new obimin je.skrg sy dh 22w sy amik new obimin,ubat cair darah dgn ubat kalsium

obimin ad smua jnis vit dlm tu , kalsium je kne lbihkan if start sakit gigi ke , minum susu je untuk tambahkan kalsium xperlu tambahan ubat dh , cuma kawal pemakanan supaya x naik berat trlmpau banyak dn gdm

Sy penah tnya kk jgk psal obimin.. Obimin ni dh ckup lengkap smua vit dlm tu, sma ja mcm normally kk bekalkan 4 jnis vit tu cumanya utk iron dlm obimin nie dya x byk.. Klaw hb ok maintain obimin ja

Saya pun makan obimin saja. Nurse kk bagi. Dalam obimin tu dah ada iron dgn folic asid jugak. Alhamdulillah setakat ni semua masih stabil. Untuk topup kalsium tu, nurse cuma minta saya minum susu saja.

Saya makan satu je masa anak first. Anak second pon tengah makan satu ubat je. Brand blackmore untuk pregnancy. Macam2 ade dalam satu tablet tu. Tak pernah makan ubat kk. Bagitau nurse, nurse okay je.

8mo ago

Contains vitamin Bs, C, folic acid, iron, iodine and other minerals with omega-3 fish oil DHA & EPA. Apa2 pon sis dapatkan nasihat nurse dulu ya.

Sis dh ada gdm better jgn mkn byk sgt supplemen.. nt macro baby ssh nak beranak.. jgn ikut org lain, mkn je obimin tu pun dh cukup sbb hb sis dah cantik. Org lain tu lain masalah dia..