Risau Scan Tak Nampak!

Sy nak tnya apa perlu sy buat ?? Ada ke mammy2 yg ada pengalaman mcm saya?? sy test upt positif tpi scan 2 kali tak nampak kantung dia ( last week ).. doc sampai buat ujian darah beta.. sbb takut pregnant luar rahim...doc sah kan bacaan darah tu normal.. ( normal pregnant ) ... so apa perlu sy buat ?? klu ikut kiraan dh masuk 5 minggu...

11 Balas

Sy dpt tau pregnant usia kandungan bru 6weeks, nurse bg tarikh buka buku 9weeks tu pun tak scan. Nurse bg tarikh 2mggu selepas tu utk scan, masa tu usia kandungan dah 10weeks++ da nampak baby dgn heartbeat skali. 5weeks mgkin awl lg, klu doktor bgtau normal tu insha Allah tade pape. Boleh repeat scan 2-3mggu lg, jgn buat kje berat awl² pregnant sebab kita tak tahu kemampuan bdn kita lg. Klu ade sakit bhgian perut, spotting/bleeding cepat² g hospital. Semua ni nurse pesan tiap kali sy g check-up.

4y ago

Insha Allah, kita sama² doakan baby sis ok. Cuma extra hati² lah, sebab sis ada sejarah sebelum ni. Klu rase tak sedap bdn atau rase tak normal cepat² refer hospital. Biasa klu kandungan berisiko doktor akan selalu buat follow-up. Tgu saranan doktor seterusnya. Vitamin yg doktor bg klu boleh jgn tinggal, penting utk tumbesaran baby. Semoga dipermudahkan segala urusan kita ibu² yg mengandung 😊.