ectopic pregnancy?

hi mommies, sy ada kluar spotting brown tpi x byk slama 2 hari, perut rasa cramp stiap kali nk bergerak, last week dh pergi scan & doc detected sy pregnant 6w tapi belum nmpk kantung & janin.. smlm husband ajak pegi cek di klinik lain sbb sy ada spotting, so kami decided pergi klinik pakar, doc scan rahim x nmpk kantung so doc masuk kan kamera dari bwh pun x nmpk kantung so doc decided sy pregnant luar rahim, doc pun terangkan apa risiko ectopic pregnancy, & decided kami utk terus buat operation kt situ yg cost nya hampir 7 ke 8K! so kami decided utk refer hsptl government mlm 2 jugak dgn bawa surat rujukan dari klinik 2. smpai emergency doc cek scan lagi dan dia mengatakan mcm ada nmpk kantung dlm rahim tapi dia xpasti so doc buat ujian darah pada sy utk confirm kan, doc inform sy maybe early pregnancy sbb kt scan tunjuk sy pregnant 5w. so siapa ada pengalaman lbh kurang sy boleh share, sbb sy kena tunggu 48jam utk amik darah kali ke 2 & 3 #mommybuntu #bantusharing #ingintahu

5 Balas

Hi, saya mula mula pun macam tu jugak. Waktu pergi hospital swasta doktor bagitahu yg saya pregnant tapi bila scan tak nampak kantung padahal usia kandungan baru 3minggu+ (early pregnancy) terus doktor suspect ectopic pregnancy & suruh operate. Then saya decide pergi hospital kerajaan, kena tahan wad 5 hari sbb demam panas sangat & doktor scan hari2 masih takde kantung. After 2 weeks dtg appointment usia kandungan dah 6minggu bila scan baru nampak kantung. Lepas seminggu tu terus keluar spotting even sampai skrg usia kandungan saya 10minggu. Tapi alhamdulillah bila scan lagi dah ada baby & heartbeat. Awak fikir positif je okay. Lain orang mungkin tak sama, ada yang 8 minggu baru nampak kantung.

3y ago

❤️ trima kasih mommies sudi share pengalaman dgn sy, sgt2 membantu saat2 mcm ni, harap juga ini sbb early pregnancy...Aaminn

Hi sis sy baru je gugur dkt 3 minggu lebih lepas Kandungan pun 6 weeks.. sblum tu sy pun dibayang2kan dngan ectopic jgak sbb scan pun xnampak kantung .Sy pun sama start dari sy tahu sy pregnant slalu kuar spotting lama2 jadi bleeding cramping pastu jatuh sndiri kantung tu.. sis xmau risau yaa mnetahu lagi seminggu 2 ada nampak kantung janin n heartbeat skali. Byk berdoa n tawakal sis.. slepas pengalaman sy tu sy pun bertekad xnak gi scan awal2 lg sbb macam sis ni laa risau jee. Apepun sy doakan sis sihat n bby pun blh survive smpai lahir yaa

3y ago

Amiin ❤️❤️❤️

hye sis.. saya pun masa mula2 tau prgnt saya ada spotting.. spotting choc dgn merah jambu.dia xkuar atas pad or panties tp kalau kncg je bru kuar.. skali dgn lendir..tu normal doc ckp..sbb implantation..saya spotting dlm sebulan rasanya.. alhamdulillah ,sbtu bru ni saya scan baby da 8weeks.. kalau 5 or 6 weeks still awl lg sis..saya pun scan xnmpk lg 5-6 weeks tu. biar dlu.. tggu 8-12weeks.. ada tu sis..cuma xnmpk lg.. doa byk2.. inshaAllah...

3y ago

inshaAllah sis.. doa yg baik2 ye sis🥰

hy..sy mula² pun mcm tu..3 kali ambik darah bawa lab tuk bwt beta hcg..kantung dgn janin belum nampak..dowg doktor pun ckp sy ektopik..dowg scan dari atas dgn bawah..xnmpak jgk..result keluar dowg ckp msih awl pregnancy..dlm perjalan baby ke rahim..sy ada jgk pendarah dgn sakit perut..tpi dowg tgk result darah sy dkt beta hcg yg ke2 ok..yg ke 3 menurun sdh..

sy juga dibayangkan bnde sma dgn sis.... drpda klinik swasta tu.. tp alhamdulillah xde setitik pun lagi darah kluar tp dokter kerajaan masa buka buku ckp mybe early pregnancy dtglagi lepas 1bulan

3y ago

takpe sis.. kita sama2 berjuang n positif dgn Allah.. inshaallah ada je baby tu utk kita.. baik2 duk dalam rahim