Nak Tanya

Sy nak tanya ada x kat sini pernah jadi buasir masa pregnant sampai kena masukan balik guna jari..bila nk membuang jadi bengkak? Macam mana nak bagi kecut ya??

7 Balas
Expert

Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda, buasir adalah antara gejala yang sering terjadi kepada ibu hamil atas faktor sembelit, dan tekanan di dalam abdomen yang tinggi ketika hamil memudahkan perkara ini berlaku. Bagi merawat masalah ini, anda perlu merujuk kepada doktor kerana buasir terbahagi kepada banyak tahap dan rawatannya adalah berbeza mengikut tahap keseriusan masalah ini. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Jumpa doktor sis. Sbb buasir ada byk peringkat. Ada yg boleh masuk sendiri. Ada yg kena tolak. Mcm2 jenis. Nti doktor akan bgtau jenis buasir sis and cara nk hilang bengkak buasir tu. Buasir biasanya sbb sembelit. Sis byk kan makan fiber, buah & sayur hijau. In shaa Allah boleh elak sembelit. Take care sis ❤️

Saya pun mcm tu..buasir tu akan dtg balik..biasa pregnant mmg mcm tu..banyakkan makan buah2 n sayur,minum air..tp mmg sakit pun bila nak buang tu tambah kalau kita x buang lama huhuhu..

4y ago

Bukan sy..kak ipar saya hehe..

saya tengah alami skrang. dh 4 hari rasa nya.lepas kencing masuk kan balit guna jari.sakit sangat.kadang2 tak dapat tidur. redha je laa..1st time mrasa ni.skrng dh 36 minggu prgnt.

4y ago

Sy jadi 2 kali dh.. masa anak first.. tapi bersalin cezer.. ni yg kedua klu boleh nk normal plk😊.. tapi tu la risau jgak sbb kan ada buasir..

Saya sapu minyak kelapa dara..alhamdulillah ok...kalau tak cngkung je keluar..pastu rasa tak selesa.pedih² gatal...

4y ago

😂😂😂😂😂😂

Tkda pengalaman buasir msa prgy.. apapn sis bgtau doktor nnt taula doktor tuh bgi ubat.. elakkn mkn makanan pedas..

4y ago

sama² sis..

Nanti checkup kene bgtau nurse/doktor. Nanti dorang bagi ubat