Sembelit

Hai nama saya ain, Saya pregnant baru 8wks . Nak tanya, Macam nak kurangkan sembelit ya ? Sebab kerap sangat jadi, bila saya nak membuang, mesti saya takut, sebab sakit , Dan saya juga ad buasir , buasir belah dalam, bila najis nak kluar tu, aduhai , sakit sangat2 , Tiap kali membuang , tiap kali la bturut dengan darah . Saya ada baca dalm google, kalau minum jus buah prune, boleh melembutkan najis. Tapi risau jugq, boleh ke minum ?

23 Balas

Bnyk kn mkn buah buahan n sayur.. Contoh buah n sayur.. Limau Mandarin Kiwi Lai Pea Pisang Borkoli Susu N yg lain2 blh cari kat google Sy hadap benda yg sama awk hadapi. Memang sakit kalau sembelit... Bila buasir kelua. X selesa nya nak b.Gerak n b.Jalan.. Now sy tungu masa je nak b.Salin.. Kurang dah sembelit.. Bila amal mkn buah..

Saya pun experience mcm sis hari tu. Sampai keluar darah & sakit. Org kata tu effect vitamin yg kita ambil. Tapi lepas tu saya cuba minum air 3 liter sehari & bykkan makan buah apple dan kiwi. Pisang juga tp dalam amount terkawal. Lepas tu sampai hari ini takda masalah sembelit dah.

saya masa mula mula preggy pun macamtu jugak sampai trauma nak buang air besar , and then lepastu saya minum air banyak banyak and banyak makan betik alhamdulillah skrg okay 28weeks hehe

Masalah saya sama dgn awak dlu. Tapi nurse suggest makan jambu batu dan minum air masak banyak-banyak. Alhamdulillah dah okay. Moga awak dgn baby sihat sentiasa ☺️

4y ago

Sy mkn jambu batu najis keras.. Tak serasi.. Mkn buah betik tiap hari baru lembut najis.

Sembelit memang menyeksakan.. Sy banyakkan minum air masak, makan buah dan sayur.. Ada yg suggest beli ubat lembutkan najis dekat farmasi.. Semoga awk dn bby sihat.. 😍

Ada minum susu x? Sy pun akan sembelit kalau xde susu.. Sy klo dpt susu, buang air besar lawas selega2nya..2x sehari membuang.. Dan bykn minum air masak ye..

Ada try susu ibu hamil tak? Kalau saya minum susu tu pagi2 mmg senang buang air besar. Sy minum tiap mlm je sbb takut berat naik mendadak

Saya minum sunsweet prune juice, minum stgh gelas pagi nanti beberapa jam akan bereaksi. Langsung bisa ke toilet. Jangan minum byk bisa birit.

4y ago

Ya coba lah, bagus koq. Saya kmrn sampai di toilet berjam2 T.T sebelum minum ini. Prune juice ini memang buat ibu hamil so boleh minum, tp ga usah tiap hr lah. 2hr sekali aja.

Kalau teruk sgt smpai berdarah pg klinik nnti dr bg ubat lembut najis. Kalau biasa2 makan betik and pisang pon boleh.

Boleh je.. Jgn mkn nanas muda je n air kelapa.. Sbb air tu bersifat tajam n boleh myebabkn keguguran..