hb rendah..

Sy mengalami hb rendah..hb sy 8 ja..apa yg perlu sy buat utk menaikkn hb sy

31 Balas

Sye pernah sangkut sekali je hb rendah 10.8.. Yang lain² alhamdulillah atas 12.. Sye cuma makan ubat hematinik 4 jenis tu je sampai skrg.. Sebab doc kata sye makan tu hb okay.. Bab pemakanan, sye makan bayam n sebelum tidur minum susu kambing.. Ada yg ckp jambu batu pon elok utk naikkan hb tapi sye x pernah cuba lagi..

Mkn syuran hijau buahan yg bnyk..mkn mknan yg bergizi..hati aym pun bgus jga dgn bym merah..yg pnting pastikan ubt yg klinik bg tuu mkn dgn atur..jga kesihatan jgn trlalu bt keja jgn stress dan penat..

kena makn vitamin yg dok bg dgn cr yg btl...mkn ketika prt kosong,1-2 br ambil mknan...selain itu amalkan mkn mkanan yg mbntu naikan hb mcm jambu batu,ht ayam,bayam

Byk makan sayur. Mcm saya selalu minum air barli suam, kerang dgn bayam. Naik la sikit jdi 11. Kalau tak saya pun mcm puan 8 je memanjang.

Kalau baca buku pink tu di antara sayuran untuk naikkan hb kangkung, paku pakis, pucuk ubi. Saya makan hati ayam pun xnaik jg hb.

Kalau turun hb kk bagi ubat obimin .. sis tdak dbgi ke?. Atau sis try makan hati ayam.. dan minum susu preggy like anmum

5y ago

Dh mkn ubt obimin..tp hb ttp rendah jgk

Nak tnye kt sini ade tak yg consume maltofer dgn lain supplement mcm shaklee ke ? Boleh tak mcm tu

5y ago

Saya makan maltofer , susu friso , jus mamariam . Mula2 oke . Strt mnggu lepas da 36weeks hb turun smpai 8.9

Kerang.. Jambu batu.. Pati delima.. Tp ada stgh mknn boleh bg hb rendah.. Sis kena google

rajin makan sayur bayam, kismis, jambu batu & minum air limau masa mkn ubat tambah darah.

Sy pun bngung sdh mcmana mau naikkn hb. Balik2 turun naik d situ sj. Sbb thalasemia kot