HB LOW TERUK

hye semua mummy....sy alami hb low..hb sy 10..skrg sy amalkan zincofer dengan jus delima...harap2 nye naek la hb sy...risau...nurse bg msa 2 mggu utk repeat ambk sy punya hb...ada tak yang hb low mcm sy...??

42 Balas

sye sblom preggy hb sye normal since preggy hb sye mmla bkak bku pink normal 13 cm tu makin membesar baby mkin drop hb pling truk smpi 9 macam2 maknn tmbah drah n vit untuk tmbah drah sye makan dr zincofer smpi lah tukar maltofer sme je bcaan hb tak naik2 2 mnggu skli ulang alik amek drah anto sample drah cek knapa tak naik bape kli dah tak jdi ape dah klinik tu dah cm rumah kedua duk ulang alik dgan berat naik mndadak tiap2 selang 2 hari cek air kncing cek berat ape at last lgi brape mnggu nk bersalin amek darah bru lah bcaan hb naik normal. ape pun sis keep try n error maknn yg boleg tmbah drah n vit tmbah darah tu yg pnting sis jgan stress2 pikir. insha Allah naik tu nanti ☺

Hye mummy. saya sedang melalui challenge Hb tak nak naik2. Doc suruh makan 2 biji iberet & saya minum jus delima. 2 minggu lepas 10.5 jer. Doc pernah ambil sample darah utk check Thalassemia & sample najis untuk check sama ada disebabkan cacing. Result semua normal. Doc cakap memang darah saya jenis rendah. Next week, saya check up & baru tahu plan doc untuk kes saya ni. No worries mummy.. just follow nasihat doc & think positif. Semoga dipermudahkan urusan kita semua hendakNya. - 35minggu

6mo ago

sis @hawa, sebenarnya apa2 susu boleh ganggu penyerapan iron dalam badan. jadi kalau nak ambil, jangan banyak dan jarakkan 2 jam dari pengambilan pil tambah darah & pemakanan lain yg tinggi zat besi mcm daging etc.

Saya sis masa first buka bku 11 lebih so standrdla kan then makin bsr prut hb mkin low and then ada satu masa tu saya jaga mkn. Week tu mkn daging and bayam, kangkung, kurma and susu mmg naik hb balik dri 9 lbih ke 11 mcm tu even masa tu dr suruh mkn maltofer 3 biji tp saya mkn 2 je. Tp bila dh tk jaga mkn and dh nk due ni mmg hb turun cuma tksmpai 8. Tiap org bdn brbeza sis kdg kita mkn apa yg org mkn tp tknaik juga.

6mo ago

Klau saya alhamdulillah membantu juga tp tktau pada ibu yg lain

hye mommy. sy awal² pregnant hr tu pn ad mslh hb n try minum susu kambing yg viral tu. tp lps mnum tu next checkup hb tba² drop dr 11.0 jd 10.9 . So sy decide try pati delima gulsan tu. pstu malam sblum tidur telan zincofer. Alhamdulillah. Dgn izin Allah. xsampai 2mnggu, next checkup hb naik jd 11.5. No worries. slagi kita pergi checkup dkt kk. in Shaa Allah. baby sihat² je ye

5mo ago

actually sy ambil 1 sudu je shari. then seblum tido sy akan telan vitamin yg kk pg. Vitamin yg kk bg tu sbnrnya kena telan pg & mlm. tp bila telan pagi, mesti muntah @ rsa loyal. Jd sy ambil sbji je mlm. Stakat ni okay dgn sy.

pengalaman sy hb low mmg teruk perh drop smpai 9.. ap ubat ht klinik bgi sy xleh ambik sbb alahan teruk.. sy hnya bole amal maltofer sj.. tu pun nk naik 11 pun susah.. last skali pakar ambil darah and check kandungan drh sy.. result keluar kandungan iron dlm darah ckup.. dokter kata mybe sbb hormon mengandung.. so klu dokter ckp klu hb low s disbbkn hormon mengandung.. xda masalah.. gitu..

salam, saya pun hb low dari memula preg tapi alhamdulillah dah 33w saya punya hb menaik dari 11.9 ke 13.4 . saya takda ambik jus delima atau apa apa benda yang boleh naikkan hb, saya cuma jaga pemakanan dan lebihkan makan daging. alhamdulillah, berat ok hb pun ok. manatahu awak boleh cuba jaga pemakanan dan lebihkan daging, btw saya ada thalasemia so memang ada masalah hb

5mo ago

kena gap at least 2jam lps/sblm minum susu lps tu br mkn ubat

sy pn ade alami mcm ni ckup dr 1 biji naik 2 bji .bt ujain drh semua ok . sy mkn ubt kk + pati delima cmpur dgn air + buah jambu . kdg2 sy mkn buah delima jgk . mcm esok sy nk check hb pg sblum tu sy minum pati delima tnpa cmpur air 2 sudu terus . dr 9.0 naik 12.5 alhmdulillah hb ok time tu . isnin dpn pn dorng nk check hb sy lg sekali . hrp okey ..

6mo ago

tips jgn minum cofee , soya coklat , milo . bole turun kn hb . bykkn minum air masak, air buah kurangkm gula tnpa gula lg bgs . susu .

Hi. Sy pon HB low jgk tp start 2nd trimester. Siap pakej BP takcantik, heartbeat laju. Sy try minum gulsan pati delima tu pagi dengan malam 1cawan. Malam tu sy makan obimin & minum air tuu. HB dr 10.3 naik ke 11.7. Boleh amalkan buah jambu batu jgk. Sy coffee addicted, start HB low je terus sy cut. Tea & coffee tu yg "rosakkan" HB 😊

6mo ago

Sama lah. Start dr masuk 2nd trimester hb makin low. Dah makan macam2. Coffee,tea,susu dah cut lama. Skrg dh fedup.

sebelum ni saya pun hb saya pernah drop, saya tukar ubat tambah darah dari obimin ke maltofer sebab saya sembelit teruk. ini saya tanya doctor, ubat tambah darah selain obimin sbb saya nak tukar. since tukar kepada maltofer dan amal minum susu hl, hb saya makin okay. latest bacaan hb 13.4. insya Allah semuanya akan okay.

saya buka buku dh 10.5.then 10.7.then 10.6.then 10.skrg 9.5.. ferrous kkia bgi tak jln.iberet dh msuk kotak ke 2, tak jln.skrg dr suruh maltofer 2 biji sehari.sementara tunggu result talasemia.jgn ckap saya tak pnh amal smua yg org suruh, tp itu jugaaa jadinya.mgkin dh smulajadi badan saya ada mslh🤭