tanya pendapat semua ibu untuk solusi masalah alahan sy yg teruk. apa ibu ibu buat?

sy makan muntah, minum muntah, minum air masak pun muntah, bau makanan muntah, tengok makanan pun muntah(hairan betul) ni kan bayang nk makan or nk minum apa pun boleh muntah. lapar tapi kalau makan mesti muntah lebih daripada yg makan or minum. ni anak pertama n baru je 5w

21 Balas

Saya pun awal2 macam tu alahan teruk juga. Mabuk kereta, Bau tumisan tkboleh, bau wangi2 tkbole, Sabun mandi pun tukar 3 kali nak dapatkan bau yg kena dgn hidung. Muntah dari pagi, tghari, ptg, malam sampai suami belikan plastik Sbb kesian asyik lari masuk tandas. Minggu ke 8 jumpa doc dan doc berikan ubat tahan muntah. Makan pagi dgn malam. Alhamdulillah. Hilang semua alahan. Muntah tkda, masalah deria bau pun tkda. Semoga kita sama-sama kuat untuk trimester pertama ni! Fighting bumil! Kena paksa Makan juga, walaupun tkda selera dn tau akan munth, atleast sedikit sebanyak Ada yang masuk.

4d ago

sma la mcm sya bru2 ni mkn muntah mkn muntah smpai sakit perut2 tekan perut rse pedih mcm luka msuk mkanan pn sakit tp sya than je sakit pn pksa jgak mkn lma2 ok la perut .. mngkn sbb perut kosong kita x mkn kn tp kita bnyk muntah yg jd perut sakit mcm tu xpe la apa2 pn try mkn jgak mcm mna pn biar la muntah pn tp pksa mkn ye sis

sama la dgn saya,, anak pertama tp alhamdulillah skrng dh masuk 11minggu.. rasa mual and muntah dh berkurang.. tips dia, sis just kena try and error je.. makan je tp dlm kuantiti yg sedikit and kerap.. kdang" sbb pregnant perut akn cepat masuk angin so bila makanan/minuman masuk,, dia akn terkeluar balik.. goodluck mommies

Pergi farmasi minta ubat tahan mual sis. Sy awal2 pregnant dulu makan veloxin baru elok ada selera makan, baru boleh makan nasi, minta kat husband nak makan ayam bagai. Kalau tak memang tak lalu makan langsung tapi lapar sangat. Asyik isi perut dengan nestum panas je dulu

saya pon sama mabuk teruk sampai 5 bulan. tips yg saya boleh kongsi sebelum mkn tu minum air panas sikit bagi angin keluar. try mkn buah yg manis atau masam dulu sebelum mkn. kalau tk boleh mkn nasi, mkn mee atau bihun janji dia karbohidrat jugak

alahan tu memang normal awal2 preg.. dia xboleh nak hentikan terus.. sy sampai 5 bulan alahan teruk xboleh makan minum .. kena masuk cairan jugak la ... baru ada tenaga sikit .. berat pun sampai turun 8kg sekarang dah 7 bulan baru naik 3kg

Sya pun first mom mmng teruk alahan masa mengidam smua benda nk munta tpi sya gi klinik swasta dia bgi ubat tahan munta also sya ad gastrik lgi tambah muntah truk dgn tk makan lagi lepas dri sna lega sikit

Saya pun mcm ni sis start 5weeks, sy tak tahan sy serah diri g klinik n dr refer then kne warded. skrg dah 14weeks alhamdulillah alahan semakin kurang walau pun ade loya2 tapi xseteruk awal2 dlu.

saya, pon mcm tu jugak.. makan ja muntah.. sampai lembik.. saya cuma makan buah jaa... nasi langsung tak lalu makan.. skrg alhamdulillah getting better...

kena paksa diri juga makan dan minum walaupun muntah berkali². tapi kalau dah sampai tahap lemah tak daya memang kena serah diri warded drip

5d ago

betul. saya pon sama kena drip air bagi tenaga

sis try mkn apa yg nk mkn try and error..sy dlu pun mcm tu jgk..kalau tak ok jugak cuba minta doktor KK tukar ubat vitamin yg serasi dgn badan sis