Makan vitamin zat besi najis gelap bagus ke tak?

Sy keliru.. Ada yg ckp makan vitamin zat besi mmg sepatutnya najis gelap sebab badan serap zat besi. Ada yg ckp najis gelap kalau mkn vitamin zat besi tak elok sebab bermaksud lebihan zat besi dikeluarkan. Maksudnya badan x serap pun zat besi tersebut. Yg mana betul?

9 Balas

yg betul adalah statement pertama sahaja. normal selepas pengambilan ubat zat besi najis berwarna gelap. itu bermakna ubat yg awak makan telah diserap dgn jaya nya. sila buang statement kedua awak jauh2.. nak tahu benda tu betul atau tak. sepatotnya awak tanya misi dan doctor yg lebih arif. bukan dengar cakap org ya.

yg 1st tu betul..nak tahu zat besi diserap dgn berkesan tu dgn test darah,hb 11 ke atas tu kira ok dah.. najis jadi warna hitam tu sbb kandungan zat besi dlm ubat tu tinggi, mmg akan keluar melalui najis.. dun worry kalau hb ok,means cara sis consume tu betul..seeloknya consume dgn vit c..jarakkan 2jam sebelum n selepas dgn pengambilan calcium/sbrg mknn..

Statement pertama tu betul, statement kedua tak betul. Consume vit zat besi mmg beri perubahan pada color najis menjadi gelap / hitam. Ia bermaksud bagus. Penyerapan zat besi yg bagus. Jgn lupa ambil vit tu sewaktu perut kosong ye utk bagi betul2 berkesan/penyerapan paling bagus ketika perut kosong.

🤣 sy mkn zat besi taik jdi gelap x pernah amik tahu... bgi sy klau dh berak tu syukur alhamdulillah... sbb sy jenis x mkn sayur, ssh bila buang air besar.. bila dpt buang air besar rasa lega tak terkata

jawapan dh ada pada persoalan sis. betul tu lebihan zat besi akan dibuang melalui najis yg buatkan najis jadi gelap. maksudnya badan kita dah serap jumlah yg dia perlukan. selebihnya xkan nk simpan.

Statement pertama tu btl.. penyerapan yg baik oleh badan terhadap zat besi menghasilkan najis bewarna gelap

klu nurse saya.. ckp..klu najis tu hitam...bermkna kiter mkn vit tu

Memang ada perubahan warna najis kalau makan suplemen/pil zat besi

First tu betul,,nurse pun pesan awal2 pasal tu