Injection Zat Besi

Siapa pernah kena injection tambah zat besi? Kalau x silap la, sebab kan anemia of pregnancy, hb pun paras hidung. Kalau hb low lagi, kena la injection Zat besi ni..?

4 Balas

sya x pernah lagi inject zat besi tu padahal dri anak 1st sya anemia .. time anak no 3 doc buat screening thalasemia .. tgk sya thalasemia carrier .. dorg pon tulis laa dlm buku jadi setiap kali sya buka buku pink mmg dah letak dpan tu thalasemia carrier .. makan ubat kadang naik no belakang je kdng turun😂 doc pon cuma ckp dia dpt pesan jaga makan tu je laa x dpt nak buat apa sbb dah thalasemia carrier 😅

Sy pernah.. nma zat besi tu venofer.2x inject dah.. 1 sesi 5 kali inject selang sehari.sesi yg 1st dlu hb still x naik.. skrg tgh inject utk sesi ke 2 pon sma gak 5 kali inject selang sehari.. skrg hb 8.9.. arap2 abis sesi ke 2 ni hb naik smp ke bulan.. x larat da ulang alik klinik.hehehe.

sy bru kne cucuk smlm 5kli kne selang seli... hb hanya 8.1... dh mcm2 trai tp masih xnaik...

Mg d pmudahkn segalanya..aamiin........