bby 6m

Hi sy first ibu..14hb ni ank sy 6bln bru bolh mkn..sy jd confius nurse ckp xbolh kasi bby mkn gula n garam..kalau buat bbur ksong aje..tp mertua ckp nk buat bbur cair sup2 ltk garam..

8 Balas

sis bg yg twar2 dlu..Nty bby picky eater lau bg gram.Gula awal2...Lgpon xelok utk usus n buah pinggang jika bg gula n gram..no gula gram bwah 2thun..1G grm je klu.Bby bwah 2thun diperlukan..Jdi klu mnum susu fm dh ade gula grmnya..Klu ltk lg dlm mknan mkin bnyk..Kcian kt bby..Ade info yg pasal pmknan Anak sis google @ tgk fb yg fasal gula gram bby..Dan shre kt family..Bg bubur kosong dlu dgn tmbhan yg pure buah2an syur2an..Sb ntural perasa ade dkt syur n buah..6M nie bt 4rd jga..Bg satu perstu dlu..Sup tu nty 7m..sb 6m hnya perknlkan mknan solid kt bby dlu..

5y ago

yg pnting org kta yg kte cerewet @ kdkut yg ank xboleh mkn ape2 sis bt pekak je..Klu sakit sape yg tnggung..

bby saya pun mggu dpn bru nk start mkn. doc ckp garam xelok utk bby. sbb buah pinggang xboleh bekerja lebih lagi. n buat rule 4 hari bubur kosong cair2 ja. 4 hari lagi try buah. sbb kna buat rule tu nk tngok bby ad allergic ap2 x. bru mommy bolh tahu.

5y ago

Nurse kd pn dh pesan 4hri awl2 try bg bbur kosng cair2 gitu..hri kelima try buat puri syur2 1hri 1jnis..bby pny buah pinggag kecik lg..tq😍

Ckp elok2 dgn mak mertua tu.. cara diorg lain.. yela diorg pn hidup zmn lain.. mak mertua sy pn ckp jgn mkn vitamin yg klinik bg 😅 dia ckp nnti nk beranak ank besar, vit tu busuk lg pn 😅😅 saba aje la..

5y ago

Hehe mmng btul rmai kata mkn ubt jdi bby besar..Sbnrnya ubt tu utk topop zat2 yg kte xdpt bg kt bby..Tu perlu ambik..Bby besar nie terjdi bila ade kncing mnis cpt jdi bby besar...Lau mkn yg biasa je xjdi besarnya hehehe...Depa dlu2 xmkn ubt tkt ubt2 nie..

Baby lagi tak perlu diajar bg gula & garam. Kalau nak bagi dlm bentuk buah² atau sayur². Nutritious foods. Mak mertua cakap, dengar jelah. Nurse/doktor cakap tu atas faktor kesihatan.

5y ago

Btl tu..tq😍

Macam sy la mertua dok sibuk2 suru itu ini.. Sis masak ja yg cm Nurse suru jgn simpan garam tp lau MIL tnya ckp ja da bubuh sikit garam tipu2 😂 spya mertua x kecil hati

5y ago

🤣🤣🤣tipu sunat..tq😘

Mcm sy..sy xpkai garam..just bubur cmpur carrot je..nnt dh besar takut tbiasa ada perasa yg tawar or phit xnak..pndpt sy je..😅😅

5y ago

🤩😍

Saya masak aje...tapi bubuh sikit je garam

5y ago

Saya letak sikit aje...just nk bagi ada rasa lemak sikit

Ikut je ckp nurse Tu sis..