first solid food

Hi mommies..nk tanya untuk bby 6bulan first solid food die nk buat mcm mne ye?nurse ckp kne bg bbur...boleh share pngalaman mommies x?first baby bnyk yg xtaw n tkot nk bg mkn nnt huhu

first solid food
18 Balas

Sy awal dgn 4dr. Minggu pertama sy bg bubur kosong.. Minggu ke dua bubur n sayur. Minggu ke 3 bubur n ikan pastu bubur n ayam.. Masukn7 bulan bru cmpur mcm2.. And buat stok cbb skali.

kalau anak buah saya baru 8bulan pantang tengok apa org makan mesti dia nak jugak.. kalau tak dapat mesti nk mengamuk hahah tapi still bg benda yg lembik2 laa yg senang dia nak kunyah

Tq semua share info dgn sy😊..bkn ape mama sy terlebih excited die dh beli cerelac pula😅...bg bbur nsik untuk three meal a day ke?pg tgh hari n mlm kne bg solid food ye?

Ada baca, 4hari pertama sis bagi dia bubur kosong je. Untuk pengenalan dia. Kalau nak banyak tips & resepi makanan dia sis boleh join group kat fb Happy Baby Food Malaysia.

macam saya panggang ikan tenggiri pastu campur sayur dengan beras. jadikan bubur pastu blend. make sure ikan tu buang tulang dulu ye.

Make puree cuz no teeth yet.just let baby try a bit so no need to give too much

Sy bgi puree buah dlu sis. X pn boleh bgi bbur nasi kosong.

bagi bubur kosong dlu sis, jgnn ltk garam atau pape perisa

Bubur nasi kosong dulu sis. Blend kasi halus.

Untuk pengenalan bagi pure dlu sis