bby xnak bubur

hye mommy...normal tk bby 6bln nk nestum jeee buat bubur xnk mkn?dh cuba buat ltk sayur n perisa xnk jugak...#ingintahu #firstbaby

7 Balas

hi dear, 6 bulan-1 tahun masih fasa pengenalan makanan ya. susu ibu/fm masih makanan utama bby. jadi klo awal2 ni bby makan 2-3 suap setiap sesi makan pon ok ibu. lepas sesi makan, bby masih lapar boleh bagi minum susu. klo boleh ibu cari alternatif lain selain nestum. mcm bubur tu awal2 ni ibu boleh tambah susu ibu/fm gaul dalam bubur. susu pon dah ada rasa manis. ibu boleh cuba menu bubur+carrot/kentang/labu/cauliflower/brokoli. mcm bubur klo campur sayur yg berdaun hijau mcm sawi, jaga portion/ratio. kadang ada bitter taste klo terlebih sayur hijau. snacking time boleh bagi buah naga/pisang atau cuba menu puri keledek oren/keledek purple semata. join group fb happy baby food malaysia utk tips pemakanan & menu yg sesuai utk bby ibu. boleh buka buku kkia anak, dlm tu pon ada panduan menu makanan bby. boleh tambah kurma ajwa/serbuk ikan bilis sebagai perasa bila ibu dah start menumis nanti. baru ni sy try buat menu bubur+ayam+sayur kangkung utk bby sy 6 bulan lebih. nice juga rasa dia. masih awal lagi ni ibu. jangan give up ya. semoga membantu. 😊

kalau boleh, stop kan bg nestum.. sbb manis.. baby bawah setahun jgn bg garam dan gula ye sis.. dia rase sesudu pun xpe bubur tu.. sbb bawah dua tahun ni kita nak ajar anak mkn, bukan bg anak kenyang.. sbb susu masih keperluan utama.. atas 2 tahun susu bukan lagi keperluan utama.. jd tempoh 6-24 bulan tu, tempoh kita nak ajar anak mkn, jgn bg bubur terlalu lama.. kena cepat tukar tekstur mknn bila anak dah start selesa..

cuba bagi rolled oats yang organic instead of bubur nasi. campur la ayam/sayur/protein. anak saya klu bubur je dia slow mkn, klu saya campur rolled oats baru banyak dia makan. bagus utk penghadaman jugak elak sembelit.

1y ago

saya pun tak ingat dah brand apa saya beli sebab dah transfer masuk botol oats tu. as long as it is organic rolled oats. boleh cari kat jaya grocer or village grocer ada banyak.

Cuba tukar menu pula Puan. Boleh cuba puree labu, puree sweet potato, puree carrot, puree avocado+apple. Ini suggestion sahaja. 🤗

Normal sebab baby dah tahu nestum tu manis. Bubur tu tasteless. Sebab tu kena elakkan instant food pada baby

patut jgn bgi nestum, sbb nestum tu rasa x sma mcm bubur...

normal