keguguran

Sy dsahkan keguguran sbb baby dlm kandungan xda jantung..sy nk tanya ada tak ibu2 dsini punya pgalaman klu bby xkluar dr masa yg dtetapkan doc nk masukan ubat dr bawah utk guguran baby..ada tak ibu2 pnya pgalaman ttg tu..sakit tak? Sbb sy ada dgr klu nk cuci tu kena bius tp ni doc ckp cuma masukan ubat saja..

16 Balas

Update.. Smlm sy masuk wad sbb demam..darah kluar brketul2 bila buang air kecil..doc bgtau sama ada sy kena masukkn ubat atau bius masuk bilik bedah utk cuci..dlm masa terdekat ni..tp tadi subuh perut sy sakit sgt mcm sengugut tp masih boleh tahan lg..ada rasa mcm ketulan darah nk keluar jd sy teran sja..pagi tu doc nk scan dan check kat bawah guna alat mcm mulut itik tu..masa tu dia ada nmpk janin sy terkeluar dah..so dia tarik kluar..dan bersihkan..masa dia tarik kluar janin tu rasa ngilu sikit sj..tp bila dia start bersihkan sisa yg tgl..cuma Allah sj yg tau sakitnya..dia bersihkan mcmtu sja..dah siap dia scan lgi dah akhirnya bersih..xperlu masuk ubat xperlu masuk bilik bedah..Allahamdulillah semua dah selesai wlupun rasa sedih masih ada..esok doc ckp sy boleh balik berpantang tanpa baby.. #genap10minggu #berpantangTanpaBaby #gugurSebabBabyTiadaJantung

5y ago

Terima kasih sis..aamin...

Sy pernah bulan 4 ,gugur 13week.. start bleeding terus p hospital doc scan bby xde heartbeat.. masuk wad 2hari, then doc masukkan ubat utk janin keluar sendiri. Masuk ubt pukul 7.30 pg, tunggu sampai pukul 1 ptg, sakit je tp janin xkeluar.. pukul 1.30 masuk operation room, doc tny nk full bius ke half.. sy pilih utk full bius. So dnc (cuci) la tanpa sedar. Tau2 doc kejut dh siap.. dkt 3 jam dlm labour room.

5y ago

Mcm period.. mula2 tu sikit je.. sy start bleeding petang sekali je. Igt kan discharge (keputihan). Pakai pad. Xde dab. Mlm tu nk tido, dia keluar lg sekali. Lps tu xde. Esok nye siap2 mandi, keluar lg sekali. Sy terus p hospital.. masa tu warna merah light2 lagi.kalau tgok di pad, xmcm darah pun. Bila dh masuk wad, masuk ubat tu yg start keluar darah fresh. Mcm kita period sis. Tp drh fresh.

sy prnah kguguran ank first dluuu.... ank mniggl dlm prot, usia nye mse tu 4 bln.. drh kuo x benti2.... janin plk lekt kat dlm xnk kuo... doc xnk cuci tp doc msok ubt utk kuo kn janin, die pyer skit mcm nk brank...lpas da kuo di seluk plk kite ni idup2 utk kuo kn drh beku smpi bersih... ya allah azab nye mse tuuuu...seram bile d igt blek

5y ago

insyaallh... amiiiin

sy dulu keguguran pun dr masukkan ubat untuk induce supaya baby keluar. 3x masuk ubat. sakit mcm contraction jugak tak boleh tido smpailah baby keluar. lepas tu seluk lagi nak tgk darah habis keluar tak. 3 hari kemudian masih di wad sebab suhu tk turun. dr scan masih ade darah beku dan petang tu masuk OT untuk buat DNC pulak

5y ago

Tkt sgt bila dgr pasal sumbat ubat dan bius cuci tu..ngilu rasanya..semoga Allah permudahkan urusan sis lps ni..InsyaAllah..

Cm seram plk pngalamn kkwan nie.. Sy pnh ade kes molar dlu...jd doc bius pngsan trus..siap msok drh 2beg.. Tp yg kali nie sbb janin xjd..tu yg tkot skett cmne la agakn nyer dok nk wat tu nnti.. Sy rela cuci dri msuk ubat..sbb msuk ubat tu sakit cm nk bsalin org kata..😩

5y ago

Inn sya allah...smoga urusan sy esok d'permudahkn.. Tq sis...

Masa sy gugur kandungan 12w, doc yg keluarkan janin. Sbb dia tersangkut kat pintu rahim. Esoknye doc pakar keluarkan uri, semua seluk camtu je. Dah selesai diorang inject kecutkan rahim. Tp mase tu warded sbb bleeding je sampai pakai pad.

5y ago

Sy pun xtau punca sebenar gugur. Maybe sbb masa tu x amik folic acid & tak berapa jaga kandungan. Terlalu stress dgn tempat keje baru. 3 hari sblm gugur, sy demam. Esoknye sakit gigi yg amat. Dan keesokan harinya masa nak bgn solat subuh, tiba2 bleeding. Terus ke spital. Sampai sane doc scan kate baby ade lagi, tp dia x check pun degupan jantung. Then sy kena admit. Doc suh pakai pad. Pakai sepanjang hari, tapi bleeding tiap kali ke bilik air je. Malamnye, dpt sakit yg melampau. Sakiiitt sgt mcm contraction. Sampai la turun blood cod sebesar tapak tgn, then terus masuk LR. Time doc check mmg dia kate baby dah takde. Doc yg keluarkan sbb dia sangkut kat dlm. Sempurna dah, gender je x nampak lagi. Esoknye baru doc pakar keluarkan uri.

saya gugur dulu pon x nak cuci, so doktor cucuk kt punggung ubat kecut rahim🤭kali pertama turun sikit je, then saya request cucuk kali kedua..alhamdulillah rahim mengecut.

5y ago

Tasya, Allahu😂 xpe kenangan utk disimpan.Saya pon sampai arini masih teringat2 lagi sakit masa proses nk kecut rahim tuh🤭 Mazlinah, alhamdulillah..pengalaman utk dikongsi. Apa2 tanya doktor nanti ya..yang penting keep positive n jgn terlalu fikir apa yg orang cakap🤗

Sy pernah miscarriage tnpa ubat doktor.. Tp kalau pilih d&c pun ok jgk kot sbb bius.. Lps sy miscarriage sndiri, sy pantang dlm 2 minggu.. Pstu 4 bln lpstu sy pregnant balik..

sy pernah masuk ubat 2jm sekali supaya janin keluar.sakit mcm nk bersalin tp boleh request ubat tahan sakit klu xtahan sakit.masukkan ubat sampai janin keluar sendiri

5y ago

ye sis

Sy dlu kluar sdri, sy amalkn tips2 drpd org tua.. Tp xtau brksan x utk sis, sbb kalau sy, janin kluar sdri.. Sy kgguran 6 weeks

5y ago

Haah sis