baby tiada jantung?

Hari ni kandungan genap 9w5d.. hari tu masa kandungan 7w ada buat scan kat private klinik nmpak kantung bby sj.. 9w1d sy buat buku nurse check itu ini semua ok semua cantik..tp bila start jumpa doc dn doc scan baby dlm kandungan xda..rahim kosong..doc suruh minum air banyak2 bagi pundi kencing penuh dan senang nk nmpak baby tp still xnmpak jg..sedih..? Doc refer suruh pg hospital besar utk scan dr bawah dan kat sana nampak baby elok je dalam kantung ? tapi...tapi..doc cakap baby xda jantung ??doc suruh dtg lg 2minggu.. Semalam dan hari ni bangun tido ada kluar darah setitik 2 mcmtu..td sy bawa prgi hospital..doc scan dr perut nmpk baby dlm kantung sy pun terkejut sbb sblm ni xnmpk klu scan dperut..sy tya doc btl ke nampak sbb sblm ni xnmpk..doc kata klu sblm ni xnmpk msti ada masalah..dia kena scan bawah lg utk check..dan kat sana bby mmg ada kat dlm kantung tp masih xda jantung..doc kata usia baby masih 7w1d xda berubah..doc kata sy dah keguguran dan skrg kena tunggu bby tu kluar atau 29hb ni kena masuk wad tuk cuci..?

13 Balas

Semoga tambah ye. Sy ada pngalaman ni 1st preg 7 taun lps.. 1st scan ada kantung. 2nd scan doc kata tiada pkembangan. Refer gh scan ikut bawah kata rahim dah Kosong tp slps beberapa hari baru la kluar ketulan2 mcm daging.. Bleeding mcm spot2 coklat.. Then baru kluar semuanya.. Padahal scan ikut bawah mmg rahim dh kosong. Doc pakar kata semua tu dh kluar Dr rahim tp slowly kluar slps tu.. Dia kata x perlu cuci pun sbb masa scan tu mmg rahim kosong Dan pintu rahim dh tutup..

4y ago

Sy pun haritu dia keluar sndiri..xsempat pn tunggu 29hb..20hb tu dia kluar habis..sedih bila pikir tp nk buat mcmna xda rezeki..sy redha..

InsyaAllah puan, mgkin akn dtg ad rzeqi puan...sy pun sdg berdoa ada keajaiban sja puan..msa scan dkt KK 9w4d ikut last period, tp nmpk kantung ja...janin+heartbeat xde...refer hosp sg buloh (epau) utk scan dri bwah...still same result...dh sedih dh...Dr ckp myb missed miscarriage atau sya salah bg trikh dsb...sbb msa scan bru 6w5d...Dr bg lg 2weeks utk repeat scan...klu still sma, sy kena cuci la...tp sy sntiasa berdoa ad rzeqi sy n husb...

4y ago

InsyaAllah keep positif

Saya pernah jadi 2017 masa kandungan ke 2 tapi scan di perut nampak usia janin kecik dari usia sepatutnya dan xda denyutan jantung scan dari bawah pun xda denyutan jantung doc bagi masa 2 minggu keluar sendiri kalau xkena d&c,sepanjang seminggu keluar darah mcm period tu esok tarikh kena pi hospital janin keluar sendiri lepas scan Alhamdulillah clear xyah cuci dah,skrg kandungan ke 3 dah 36 weeks

4y ago

Aamiin sis pun

Utk semua yg komen ni kan, blh x bg feedback..adkah pregnncy korang ni ada morning sickness or sore breast or etc (simptom kehamilan)..sbb dlu msa tjdi kat sy, sy xda mrning sikcness, sore breast n etc..cuma xdtg priod ja..then, doc ckp aritu, kmngkinn khmilan xmnjdi..sb tu xda morning sickness etc

4y ago

Sy ada baca. Kalau ada morning sickness, kemungkinan kandungan nak lekat tu tinggi. Tp tgok jugak pada org. Sbb ad yg mmg takde alahan, tapi lekat je sampai melahirkan. Wallahu a’lam.

Sy pun mcm ni jgk sis.. Bru thun lps.. Spttny 10 minggu.. Tp doc scan 6 minggu.. Xda jantung.. Sy pilih gugur sndri.. Asalkn xada demam atau sakit infection.. Tp skrg sy pregnant balik.. Dh scan 7 weeks dah ada jantung..

4y ago

Antibiotik yg ada dlm deflammmed.. Lgpun time tu sy sakit tekak.. Dlm deflammed ada antibiotic.. Xbgs utk pregnant women.. Tp time tu bby sy dh xda heartbeat n kntung kecik.. So sy mkn je smua yg dilarang utk pregnnt women

Baru terjadi pada saya. Ikutkan baby dah 12 week. Tapi scan baru ni saiz janin cuma 7 week. Baby tak berkembang. Tanda2 sebelum gugur darah coklat keluar sikit2. Tak lama lepas tu keluar ketulan, terus ke hospital untuk cuci.

4y ago

Maksud darah coklat keluar sikit2 tu..keluar kat seluar kecik @ keputihan tu keluar wrna coklat..Mohon penjelasan☺️

Sama mcm saya hari ni. dh 9w, doc scan, masih xnmpk jantung... ade bleeding pula... doc ckp missed miscarriage. doc bg option utk cuci atau tunggu janin gugur sendiri dlm 2/3 minggu.. saya pilih utk tunggu...

sy pernah mcm nie mse kndungn pertama 2017..baby sy keluar sndri mse 12weeks ..bertabah ye..insyaallah ade rezki ln nnty..sy 2kali keguguran 2017 n 2018..alhmdulillah bru brslin oktbr 2019 nie..bnykkn brdoa ye

4y ago

amiin...

MasyaAllah sis..smga diberi kekuatan..sy ingtkn isu ni kat sy je..rupanya msih rmai tjdi mcm nih..sy pun dh tjdi..first pregnncy..bln jun lpas dh ggur..😢😢

Ya Allah betul ke ni sis doc dah sah kan gugur? Walaupun setitik dua je darah keluar? Ya Allah semoga sis kuat dan tabah untuk terima semua ni..