Minta pendapat

Sy dh berkahwin ade anak sorg. Sy tinggal dgn parents. Mak sy x bg pindah rumah. Dulu sy mewahkan mak ayah sy dgn duit gaji sy. Smpai nk simpan duit kawin pun terpaksa kira2. Lepas kahwin sy x bekerja lg. Xdpt nk mewahkn beli mcm2. Mak sy dh mula terasa asyik mengungkit xdpt beli ni xdpt beli tu. Sy sedih. Sy pun duit ckup2 utk keluarga. Sy tetap bayarkn semua bil2 kt rumah dan bg duit lauk tiap bulan. Tp dia suka buat sy terasa hati. Sampai kdg2 berhari2 x bertegur tanpa sebab. Sampai anak sy dia pun xnk layan lg. Dia ckp anak sy suka nangis. Anak sy baru 3 bulan. Patut ke sy pindah atau terus stay utk jaga mak ayah sy?

26 Balas

Lain komitmen zaman bujang dgn dah kawen. Kadang org tua ni dia tak tahu, tak faham sgt zaman skrg mcm2 kos. Sy sendiri terus terang je kat mak sy cakap risau lepas kawen byk nak pakai duit. Mula2 dia macam fikir okay sbb suami sy pun kerja kan katanya. Lepastu sy cerita lebih detail la kat dia. Kat bandar sewa rumah aje dah dekat seribu. Zaman bujang sewa bilik dlm 200 je. Lepastu bil segala bagai. Suami pun cuba nak cukupkan, tapi jd isteri tak boleh la letak semua kat bahu suami. Kena tolong jgk supaya dua2 tak stress. Itu belum kira dah ada anak nanti, susu pampers pengasuh. Pengasuh jr dah dekat 500. Mula2 mak mcm terkejut sbb dia fikir kos x jauh beza dgn zaman dia muda dulu. Lepas tu nampak la dia faham. Lepas kawen sy masih bg wang bulanan kat mak ayah, dan tlg bayarkan bil phone & bil letrik kat kg. Tp baru2 ni sy dan suami ada mslh kewangan sikit. Tersepit sgt, rasa bersalah tp terpaksa terus terang dgn mak cakap untuk bulan ni ada mslh duit sket so tak blh nak bg duit. Alhamdulillah mak faham.

mak puan xbg pindah? puan tak wajib denga ckp dia dah. puan dan suami mmg ptot pindah rumah sdri..sush sng sdri.bina hdup baru sdri.ank nk nangis 3hri 3mlm pun xpe.. bnd ni xpyh tye org puan. tye diri dan suami. brtindaklah dgn kputusan yg trbaik. stay rumah mak..wlupun rumah mak sdri bkn kputusan trbaik. nmun jgnlah brmsam muka.. kekal jd ank yg baik.jenguk bla ada wktu.call n tye khabar. ada duit lbeh bg..xde xpyh pun xpa. jgn smpai sushkn suami utk sdiakn duit nk bg mak.. kdg kta diuji dgn ujian mak yg mnyebelkan.. ni ujian paling sush. sbb tkot jd ank drhaka. tp puan kne ingt..Allah ada.Allah lbeh tau apa yg puan rse.

Sy cadangkan sis pindah. Sy faham keadaan sis sebab sy pun alami mcm situasi sis tpi sy satu-satunya org yg berkerja d rumah semua mkn mnum serta keperluan persekolahan adik2 sy yg tanggung walaupun sy dah berkawin. Kdang2 sy rasa tertekan sebab utk cukupkan perbelanjaan dorg.. Sy sanggup berjimat mkn semasa p kerja.. Tapi dlm msa yg sama sy kasihankan adik2 sy. Doakan adik2 sy berjaya dan dpt kerja yg bagus2. Aminn

Bettr sis pindah jika sis dan suami dlm keadaan stabil dri segi kewangan..skrg sis da ade keluarga, suami dan anak.. Sis perlu utamakann kluarga sis..tntg ibu sis tue, nanti lama2 dia akan faham knpe sis da xboleh nk mewahkan die mcm dlu.. Mugkin die perlukan masa untuk trma knyataan..

Knp sis xpindah?? Kn sdri tu yg stress,UAI pernah cakap kn lebih baik tggal asing,,utk elak masalah rumah tangga atau dgn keluarga,,mngkin mak sis dah biasa hidup mewah kan,tulah dia xbiasa sbb sis xkasi apa dia mahu,,elok la pindah xberdosa pun kita,,mmng digalakkan pun

Klau ada adik beradik lain tinggal dgn mak ayah bolehlah berpindah.. Sekiranya tak ada kesian mak ayah xda yg nak jaga..tinggal tmpt baru mungkin perlu kos lg.. Buat sja apa makayah suka..mustahil mak ayah xda pendapatan lain.. (pengalaman dgn abg&kakak yg dah brkahwin)

Saya cadangkan pindah lebih baik..pindah tmpt terdekat pun ok.. Lepas tu bulan2 uruskan bill dan bg duit kt mak ayah awak. Nmpk sis kena lah buat bisnes kecil2.. Nk harapkan duit suami.. Kesian plak kt suami.. Apa2 pun smoga di permudahkan segala urusan sis..

Better pindah.. Sbb biasa kalau duduk asing2 ni, lama x dtg, dia jadi rindu dkt cucu anak dia.. Lgipun, kita pun xde la asyik bergaduh msm muka je kan dgn dia.. Apa2 pun bt lah yg trbaik dan jgn kasari ibu sis.. Doa dan tawakal kpd Allah..

demi mnjaga hubungan kt dgn parents n suami, sy rsa sis ptut pindah.. kdang2 kalo kt sllu bjmpa, org lain x nmpk kbaikan n pengorbanan yg kt sdh buat.. tp kalo sdh bjauhn baru kt sedar.. insyallah nnt hubungan sis akan pulih balik..

Kalau boleh, lepaa kahwin, duduk la berasingan dgn mak ayah. Mungkin diorg dah tua, dah makin sensitif dan mahukan perhatian. Tp sebaiknya..dah kahwin, elakkan duduk bersama dgn mak ayah. Risau isu2 gitu la jadinya