dilema duduk rumah mertua

sy nak mintak pendapat.. sy dah setahun duduk dengan mertua.. lepas kahwin terus dapat rezeki anak.. dulu laki sy janji nak duduk rumah sendiri sampai la janji hanya tinggal janji.. alasan sy tanak duduk dgn mertua.. sy ada anak buah mertua jaga sbb mak keje arab..ayah pulak keje kl.. sy tak suka cara diorang jaga budak.. umur 2 tahun marah2 tengking.. kurung dalam bilik.. saja pukul sbb suka dgr budak nangis.. walaupon lepastu dia pujuk balik.. banyak kali jugak sy dgr dia kene debik..kuat.. tapi dorg syg je cucu.. cuma cara dorg sy tak boleh terima.. sbb bg sy nakal budak jangan la sampai naik tangan.. sy dah ada 8 anak buah.. mak ayah sy jaga cucu jugak tp sy tgk dorg tak macamtu.. mungkin perbezaan cara didik anak.. sy tanak nanti anak sy pon kene macam tu.. anak sy 2 bulan.. sy tak suka setiap kali anak sy bangun mertua ambil masuk bilik dia.. tutup pintu.. kadang dia bukak pintu bilik nak tgk anak dah bangun ke belum.. sy kadang menyusu tertido dgn tekk terbukak.. yang buat sy paling marah haritu pak sedara sy dtg.. orgnya macam alim jugak la.. jd dia kata anak sy selalu nangis sebab berpisah dgn uri.. dia mntak air.. sy dekat dapur tgh buatkan air utk tetamu.. sy dtg depan tgk dia bg air dkt anak.. pakai jari dia dgn tak basuh tangan banyak kali dia bg anak minum.. siap suruh anak hisap jari dia.. lps dia balik sy ambil anak masuk bilik nangis2.. dah la tak bagitau sy.. bila sy ckp dkt suami.. dia diam.. dia kata nanti dia cakap dengan mak.. esoknya sy tanya mak cakap apa.. mak dia cakap takkan sikit pon tak boleh.. hmm. sy skrg tgh tunggu nak masuk kerja.. sy tak apply lgi..sy jadi pening nak tinggalkan anak dekat sapa.. hantar pengasuh sy risau.. bg mertua jaga macam tu pulak..

17 Balas

Pendapat sy, its better u send anak u dekat pengasuh. Kalau bg mertua jaga pun u risau kan. So perasaan tu sama. Tp kalau antar pengasuh nie, u boleh ckp u x nk ini u x nk itu untuk anak u, sbb u bayar die dan die org luar mmg akan fhm. Tp kalau mak mertua u, u ckp u x nk itu untuk anak u, mak mertua u akan persoalkan knape, u x nk ini untuk anak u, mak mertua akan persoalkan juga. So pengasuh is the best solution. U kena percaya skarang nie ramai je pengasuh yg baik2 dan akan jaga anak u dgn baik. Kalau u ada rezeki lebih, letak dkt childcare, ada CCTV 24 hours, tp mahal sikit. Bab die jaga cucu die, anak buah die tu, let it be, cara dorg nk didik mcm mana lantak lah, janji diorg x buat cara tu kt anak u. Mak bapa budak tu yg sepatutnye bertanggungjawab so x u x perlu masuk campur pun. U boleh ckp dgn mak mertua setiap kali nk keluar masuk bilik u dan husband sila ketuk dahulu sampai u ckp boleh masuk, tolong hormat privacy u dan husband u. Kalau x jalan juga, asal u dalam bilik je tolong lah kunci pintu. Dan letak sticker besar2 sila ketuk dahulu sebelum masuk.

ada Komen yg saranan logic . Ada Komen saranan xlogic.. Ada yg arrogant .. bila Kita kahwin.. Taraf mertua dah mcm mak Kita. sy pun Jenis Ada kepala sy juga..jgn Kata mertua..dgn parent sy pun ada juga skit kepala sy melayan.. biasa org tua2.. zaman Kita lain.. zaman dorg dlm membesarkan anak2 lain.. Cara lain.. sbnrnya banyak je Cara untuk hindarkan dri benda2 ni tp secara halus Dan baik tanpa menyakiti Hati org tua.. sy pun ada juga xbrkenan dgn Cara . pernah je terasa. emosi marah.. tp smua sy tapis dgn Cara yg tak menyakiti Hati org.. mcm sis ni sebaiknya mmg NK xnk kena keluar dri rumah Tu.. kalau suami BG duit . simpan sikit2.. mana tau lama2 boleh buat depo rumah sewa lain nnti . kalau X buat dropship ke atau apa2 yg boleh mendatangkan duit . hantar anak pengasuh.. Kita doa yg baik2.. pilih pengasuh betul2..tapis betul2.. walau mcm2 kes skrg ni mesti Masih Ada ramai pengasuh yg baik inshaAllah. xd pilihan lain .. ank hantar pengasuh,sis kerja.. kumpul duit ..pindah.. ni kalau suami main tarik Tali. kena bertindak skrg..

saya dulu pun dr awal kahwin sampai hujung2 nak bersalin baru dapat pindah, merasa suami wfh.saya housewife. awal2 kahwin mmg hari2 sebut kat suami jom keluar cari rumah kecik pun takpe, sampai mengandung mmg keluar bilik utk makan je. tu pun mcm hari2 jgk malam ajak suami makan kat luar. sbb malas nak jumpa family mentua, dorang baik tp kita tak selesa. cara intonasi cakap lain, sembang suka kuat2 , semua jd merimaskan.. dlm trimester ke3 tu kite asyik sebut, nanti baby takkan nak duduk dlm bilik ni je 24jam, mana ruang dia. tak selesa nti baby nangis siang malam parent dengar dorang kata apa. dlm bbrp minggu sebelum bersalin alhamdulillah cari² rumah sewa & pindah duduk sendiri dh. suami pun dh kena masuk ofis antara penyebab jgk blh duduk sendiri ni.. lagi aman duk berdua dengan anak dr duduk rumah mentua

tangungjawab suami sediakan umh utk ank isteri.ape pun kena usaha.sy xtau jns suami sis camne tp ada jns suami y jns x endah..maksudnya x kisah perasaan isteri bile dah rasa selesa.walhal dia tau ibunya dah jelas bgtau xnak tinggal dgn menantu sbb xblh.. mcm2 prob y x puas ati..jd bermasam muke wlau xde kes.bile dekat busuk taik ayam..bile jauh wangi.mcm tu jgk lngsung xde privacy..kdg nk rehat bile kunci pintu d ketuk pintu mcm nk tercabut..bile x kunci d buka mcm tu je.pasal ank tu baik antar pengasuh tp try n error dlu tgk cara pengasuh..nk tinggal ank sllu doakan dia.kadang bile dah bekeluarga ni didiklah diri utk berdikari d kaki sendiri

sy pun duk dgn mertua sis. pantang nnti kat rmh mertua.. mmgla sy baik dgn mak mertua. tp jujur sy ckp x semua benda dia sarankan sy ikut . sy buat kepala sy je. cthnya dia suruh je mkn kek coklat sy ckp sy xmkn . ketam dia beli pun sy x mkn.. mak sy kt kg bidan.. so ada sbb knape sy xmkn. dia tahu x semua bnda dia msk sy mkn. dia suruh gk cri brg2 bby yg murah2 je.. tp ni ank pertama sy.. sy nk jugk ank sy pki cntik2.. peduli apa sy.. lgpun tu hnye mak mertua. mmgla anggap mcm mak sendiri. tp tetap bukn mak kandung sy. sy mmgla menantu tp sy da letak limit apa yg boleh dia msuk cmpur ada yg dia xleh msuk cmpur . sis kne tgas

sis Kalo Ada rezeki pegi je Cari umah lain..bukan ape duduk dgn mertua ni nti Ada saje yg xpuas hati..Kita xpuas hati dgn depa...depa Pon xpuas hati dgn Kita..sy penah duduk dgn mertua 6bulan Lepas kawen..memg level dia smpai Rasa mcm 😵‍💫..nak rehat Pon xboleh..Tu blm Ada anak...sy Terus ckp dgn husband sy...sy nak pindah tlg Cari tempat untuk keselesaan bg sy...bukan sy ckp family dia xbaik ke ape ke x..tapi dah kawen Carila umah lain..mak sy Pon ckp jgn stay dgn mertua lama sgt nti Ada yg xpuas hati xkena dgn Mata payah...

Cr je rumah lain sis.. sewa mane2.. sy dgr pn mcm sakit ht kesian bdk2 dilayan mcm tu mcm tmpt melepaskan mrh n xpuas ht pn ade mentang2 maknye keje jauh xnmpk.. tu dikire abuse.. mane blh bt bdk2 mcm tu.. org tua2 ni mostly drg mmg xsuke bdk bising n jerit2 drg jd stress tp jgnla smpai nk debik kurung cmtu dh over… bukan syg mcm tu.. 🙄 bncg la dgn suami sis pindah sblm die mrh2 anak sis plak nt..

Huhu pandai2 ye pakcik tu bg air dekat baby umur 2 bulan. Atas sebab kepercayaan sendiri, boleh buat sesuka hati je dekat anak orang. Geram pulak sy baca.. kalau sy mmg sy dah soundkan pakcik tu tak kira la niat ko nak ubatkan anak aku ke apa yg ko pandai2 buat sendiri tak tanya aku tu apehal. Yg jadi laki pon lembab mcm tak function itu pasal family dia main sesuka hati je nak buat apa pun 😌

klu suami xcari rmh, awk tlg carikan rmh sewa tp bg dia yg byr tiap bln. Dh dpt rmh, ajak la dia pindah. bg sy mmg xptut didik cucu mcmtu, blh effect emosi cucu tu bila bsr nti. kdg tu sbgai ibu, kena la bsuara utk lindung ank2. jgn hrpkn suami, sbb tu fmly dia mbesar dan dia di didik dgn ajaran fmly dia mcmtu , jd xkn nmpk salah dimata dia apa yg fmly dia buat.

buat masa ni better awak jaga anak awak dulu la, tera awak ada pun, mcm tuh. ni takda. saya baca pun saya risau. kalau boleh slow2x cari rumah sewa, slow talk dgn husband, kali ni tekankan sikit nak duk asing. lagipun takda privasi sama. saya pun duk dgn family lagi, duk tunggu juga bila turn nak pindah. 😌 .