coffee lover

hi, sy baru pregnant around 5weeks..masalahnya, sy penggemar coffee.. boleh x sy consume coffee at least 1 glass je sehari..

12 Balas

Boleh tp jgn ambik kerap sgt.. Takot nnti dia potong ubt bila dia potong ubt nnti bby ada masalah mcm biras sy hantu kafin last hb dia low selalu lps tu ank dia lahir dpt spinal bifida.. Mmg semua kuasa Allah tp x salah kalau kita cegah sebelum terkenakn

Boleh, tapi kopi(caffein) yg berlebihan bole jejaskan bacaan hb nanti..tu nurse yg bgtau sbb saya pun penggemar kopi. Untuk kebaikkan si anak saya mengalah dan bertahan utk bukan xminum lgsung tapi kurangkan sebolehnya minum kopi.

Sy pon hantu coffee 😂😂 1st trimester dlu slalu minum caffein, mkn ubat pon takda hasil. Hb low. Skrg sy pantang jap bila checkup hb dah naik bru sy mnum balik tp tk slalu . Sbulan skali ja 😅

Boleh tapi kafein menghilangkan vitamin dlm tubuh badan. So risau baby tak dapat serap pulak nanti. Jika boleh if makan vitamin/supplement jarakkan masa minum dengan kafein 3-4 jam lepas tu baru boleh minum.

I pun coffee lover tapi bila dengar kesan buruk pd baby i rather stop demi kesihatan c kecil.

yup just sekali sehari je sis.. same goes with me masa preggy dlu 😊

Tak salah sy caffeine boleh sebabkan HB low.

Kurangkn quantiti.. lepas minum kopi bykkan minum air putih

Mmg boleh, tpi klu boleh elakkn semasa hamil..

Half sudsh sis 😅 berjaga2 takut low hb