check BP

Sy baru blk dari klinik .. misi check td kata berat naik lebih , misi ckp start esok kena p check BP hari2 , sy nk tahu untuk apa ye check BP ?

21 Balas

Same to me...Sya bru blik dri klinik cek perut 37w, skali berat naik bnyak dlm tempoh 2 mggu, so kna pantau ambik BP n urine selang sehari....Cek bp n urine ni utk pntau takut ada tanda2 pre-eklampsia, kalau BSP tu utk pantau gula dlm darah...Konsep dia sma...kna ambik tekanan darah jugak Cma fungsi yg berbeza...

Cek BP untuk tahu tekanan darah tinggi, relate dengan tanda2 pre-eclampsia. Kalau tinggi sgt lebih 130/90 kena pgi klinik. Bahaya utk baby, boleh prematurely born, kita boleh sawan. Kalau saya beli je trus alat cek BP tu, cek sendiri. 😂

Cek bp tkot ade darah tinggi.. Sy pon kne aritu... Tp 2 kali je.. Pastu berat da stabil balik... Bila darah terlalu tggi, tkot kne sawan.. Let say, dalam tempoh bpe mnggu berat x turun gak., kne bsp..

Berat naik check bp? Bp ke bsp sis? Kalau bsp tu yg check gula dlm darah tu. Kalau bp tu darah tinggi/darah rendah. Rasanya sis kena bsp. Utk Kawal gula sbb berat naik kan.

5y ago

Misi ckp BP .. tu sy pon pelik apa kena mengena ngan berat 😅

Samalah..kena cek BP sebab berat bdn naik aje..hehe..kdng2 xthu nak wat cmne..kan diet kite ngan baby plak lapar..hehe.last2 makan je tp qty sikit je lah..

doc gtau bile berat lebih dri spatutnye, kne wat bp bbrpa kli utk pntau tkut2 tekanan tggi..bile tkanan tggi, ibu2 risiko kena sawab

Saya pun kena mcm tu masa pregnant masuk 4 bulan. Berat naik mendadak. Cek bp untuk tgk samaada ada tekanan darah tinggi ke tak. Tu je 😘

Sy dah kena 2 kali. Sbb berat naik dari sepatutnya. Kena g klinik untuk check BP and urine 3 hari straight. Takut ada pre-eclampsia.

saya pon baru balik cek bp jgak sbb berat naik ,malam2 sebelum tido saya krg kan makan nasi . saya dari 48 skrg 52.4kg

Sy pun pregnant selalu juga la kena check bp kalau berat naik terlebih😂 penat nak ulang alik klinik .