kena start check blood pressure

Hi nak tanya, siapa ada pengalaman check bp sendiri? tadi pergi kk doktor cakap kena start monitor bp sebab test urine ada protien.. waktu bila yang sesuai untuk check bp ni ye? doktor kata kena check 2 hari sekali tapi takde mention pukul berapa or bila.. #pleasehelp #firstmom #seriusnanya #ingintahu

7 Balas

sy pernah monitor sndiri kat rumah sbb berat bdn naik n urine ada protein. doc sarankan cek tekanan darah sebelum tidur. sy buat selama seminggu, then doc akan VC by wsp, doc nak tgk result kptsan tekanan darah. so far, ok je. sy x cek dah sbb berat bdn da turun 🤭. cuma urine je ada kotor sikit.

Sy bt sendiri sb berat terlebih naik.. bt sekali sehari je sampai lah next check up.. tp next check up dh xcheck bp sndri.. Kalau bt 2 kali sehari bt pagi and mlm.

xde masalah cek bila2/pukul berapa..cuma ambil masa kejap dlm beberapa minit utk duduk rehat sebentar sebelum ambil bacaan

check jee bila bila tapi dalam keadaan rehat. bukan lepas baru buat kerja ka baru lepas jalan ka apa

cek pagi2... waktu dalam keadaan tenang.. sebelum busy buat apa2 kerja...

Sy xbuat sendiri, kena dtg kk selang 2 hari. biasanya pagi lh kena buat test

1y ago

itulah tp kejap je. dlm stgh jam settle.

saya cek je tak kire masa… huhu