Check BP

Maaf nak tanya. BP ni kalau kita check sendiri boleh tak? Doc suruh check dkt klinik 1 msia setiap 2 hari. BP okay je normal. Cuma sbb naik berat 2kg, so doc suruh check BP. Takut ada darah tinggi. Payah nak keluar banyak kali. Kena check BP je kan? Yg lain2 tu kena tulis jugak ke? Boleh pulak lupa nak tanya time doc cakap tu ?

Check BP
60 Balas

Sy check sdri.... Last2 nurse ckp, sbnar kna check urin skli😂😂😂,. Nurse ckp, berat awk je tiba2 naik 2.5kg,.. Doc takut kna sawan je klu bersalin.. Jgn rsau, tkdak apa,.. Lega sy dgr.. Sy pun pelik,.. 2 mggu skli bt urin, negatif ja,.. Smlm checkup, alhamdulillah berat ok,.. Tk kna pntau dh BP.. TP lps ni, kna jga berat,. Mcm2 nk jga, gdm on diet,. Hb lg,.. Hrp bln 9, bersalin normal lh.. Aminn

bp & kena urine sekali, mmg kena pergi klinik, sy kat klinik desa je...sy pun naik 2.5kg 😆 nak balik kmpg cuti sekolah ni...nurse suruh sambung date tu kat klinik kampung...adoi dah lah balik 3 hala naik flight... 3 tarikh bertembung...siap pesan kalau xde org kat klinik call no yg ada kat depan klinik tu..kan ada no JM bertugas yg on call, dia kata camtu😊

4y ago

Tu laa tu. Merisaukan 😅

berat saya naik 3kg hari tu. kene jumpa nurse seminggu dua kali. diorang check urine, BP and berat badan kita. since kita takde appointment, better datang lewat sikit sebab diorang akan dahulukan orang yg ada appointment. bila saya datang pagi, dekat 2-3 jam tunggu padahal check 3 tu je.. bila saya datang petang ½ jam dah siap.

Sy pon kena check BP sbb berat naik je..dh minum air gula,result ok..skrg nurse suruh check BP pulak takut darah tinggi.masalahnye BP sy selalu rendah..area 100/60.sampai nurse yg check selalu pesan,jgn buat kerja byk takut pengsan..nak buat mcmana selera makan mmg ok,tu yg berat naik shja.skrg dh 36w..urin tu xpyh check sis.

4y ago

Sy pinjam orang punya je sis. Jimat 😅

Saya beli je mesin bp tu cek sendiri kat rumah. Senang takyah ulang alik farmasi/klinik. Saya kena cek 2 kali seminggu sbb hb low tapi dah hujung2 ni bacaan hb cantik dah. Tapi still kena cek jugak sampai bersalin sbb berat naik banyak haha tapi nurse takde pulak suruh saya cek urin

4y ago

Kalau mcm sy kena makan iron tablet 2 biji. Pastu makan buah2 camtu je. Tapi hb paras 11-12 je. Sbb kadang2 tak makan iron tablet lagi sebiji 🤣 sis try la makan ubat dgn air limau tanpa gula. Selalunya lagi berkesan sbb ada vit c.

Sama lah sy . Haha nsb dh lepas .. And tkde ap2 .. Check sndri boleh je .. Juat chek bp aje . Yg lain2 tk payah . Tulis tekanan tu je. . Sy pergi farmasi yg berdekatan . Suami balik kerja lewat ptg , so dh ptg baru g chek tekanan . Kadang2 tk sempat . Mlm lah g check ..

4y ago

Biasa laa hormon2 time preggy ni kejap berat naik laa. Hb low laa. Tak boleh nak jangka 😅

Sy setaip kali preggy mesti Ada masalah no tinggi...140+ or lebih kompem sangkut punya...tiap Kali preggy mesti Ada darah tinggi so sy monitor kat rumah jelah selang sehari,xlarat lah nak p klinik selang sehari or seminggu 2x semata nak check bp je

Sy berat naik jugak. Doc suruh pantau BP aja. Nasib sy tanya siap2 boleh cek sendiri x.. Dia jawap boleh. N smalam pergi berat ok. X payah continue cek dah. Pantau 2minggu tu aja. Sy baru 17week. Doc x suruh check urine.

4y ago

Oo okayy2. Mungkin sy macam tu la kot. Thankyou sis 💕

sy doc bg je cek sdri kat umah..sbb ank 1st dlu ttbe bp high..so seminggu sekali kena check bp..leceh gak.last beli mesin bp cek sdri je kat umah..biasa cek, akn tulis bp atas bwh tu..pastu tmsuk nadi. tu je..

4y ago

Okay sis. Thanks 💕

Saya punya cek bp je sis 2 hari sekali...nasib boleh cek sendiri kat rumah, kalau kena g kk jenuh jugak tu 2 hari sekali semata2 nak cek bp 😂 cek urine time jumpa doc untuk review result bp yang kita buat tu

4y ago

Tahu takpe. Setiap 2 hari pulak tu aiyoooo