Bacaan HB semasa hamil

Sy baru 12 minggu. Bacaan HB masih ok, 1st check up 13.4 kedua 13.9. Adakah sy perlu mkn iron tablet juga? Hb tu mcm tinggi takut darah pulak pekat. Sy jadi keliru. Org kata makan iron tablet utk hb cantik. Tapi risau makan banyak dia jadi lain. Logik ke?

2 Balas

sy pun pd awalnya hb cantik 13.8.. doc ckp awal2 hb mng cntik.. tp kena makan jugak ubat obimin (ubat tambah darah) sb smakin baby membesar, semakin banyak darah kita diambil (hb jd kurang).. jd makan je ubat yg doc sruh makan..

3y ago

Oh baru sy faham. Jadi mmg kene makan jugak. Cuma makan dia sy jadi sembelit😆 Terima kasih terangkan🙂

Doktor suruh mkn ubat iron ke?

3y ago

Betul. Doc kerajaan bagi jugak yg coklat tu