buasir dan iron tablet

Assalamualaikum semua.. saya nak bertanya adakah iron tablet menyebabkan buasir? Kalau HB 13, dan saya tak ambil iron tablet ada apa2 effect x? Tapi saya makan folic acid, vit b.. sbb buasir saya jadi semula. Saya pergi private clinic dan doktor tu cakap sbb iron tablet tu buasir saya jadi semula.. sekarang saya xtau nk trus makan iron tablet atau tak.. mohon share pengalaman.. terima kasih?

2 Balas

Wslm.. hb boleh drop bila² msa shj sis.. kk bg iron tablet tu sbb nk maintain kan hb.. sila bincang dgn doc sis utk kepastian, jgn bkn keputusan sendiri...

Doktor tak bagi ubat buasir ke? Saya minum madu kelulut pagi2 xde dah buasir. Tp lain badan, lain operasinya.. cubalah minta option doktor tu