ubat untuk naikkan hb

Ada tak ubat lain utk naikkan hb selain iron tablet? Loya n pening sangat lps mkn iron tablet...?

9 Balas

Try mkn iron tablet tu dgn jus oren. N ambik waktu mlm sebelum tidur. 1 lg nak naikkan hb, jarakkan waktu ambil iron tablet at least 2 jam klu nak minum susu or other calcium..

Zincofer ke? Tp saya tk boleh lgsg ubat tu. try bincang dengan nurse utk tukar ubat lain. Tk pun mkn ubt tu dgn mnum air sunquick. Saya blm try lg. Saya baca je dlm ni. Cuba la. ☺️

4y ago

Sama la...tiap pg mkn zincofer je msti muntah..nt nk try mkn wktu mlm skali dgn sunquick...harap2 ok la

Yang saya perasan sepanjang pregnant HB saya akan cantik bila saya minum susu kambing (hi-goat), pernah satu tempoh saya takde stock susu tu, HB memang drop sampai 10.9

Saya makan sangobion.ubat lain semua saya sakit kepala.doc syor makan pagi dan malam..hb ok..lepas tu saya amal minum tamar coco..mmg hb ok

Kalau loya makan maltofer sebab dia perisa chocolate & boleh kunyah

Makan maltofer sis. Hb sy terus naik makan yg tu😊

4y ago

Haah.. Sy mkn maltofer baru ok. Sblm ni zincofer, obimin, iberet xjln... Mkn je muntah teruk. Maltofer ok sikit sbb perasa coklat. Lepas tu mkn jmbu batu... Slalu sy mkn 3 hr sblm appointment kk. Mmg membantu...

obimin, zincofer, iberet, maltofer

Iberet folic 500

Iberet