Sekadar luahan perasaan

Susah bila cara kita didik anak dipertikai family sendiri. Seolah2 kita ni xsyg anak la, dera anak la, control ank la. Bila kita marah anak dikatakan 'org lain anak ramai xd lak smp ank menangis guling2' sebab kena time out dalam bilik. Bila xbagi tgk tv dikatakan control ank, da tu xkn nk bg ank tgk tv 24 jam semata2 nk bg ank diam. Bila ank tantrum & kita bniat nk ajr dia tenangkan diri dia sendiri dikatakan xsyg ank sb biarkan ank menangis xpujuk2. Aduhai.. Serius, xsenang nk didik ank dgn cara kita sendiri kalau ade family lain yg msk campur seolah2 kita ni xreti jage ank. Kita ni dok membace setiap hari, google artikel, cari info sume bkaitan dgn ank. Kdg2 tu share gk info2 bguna dgn harapan paham laaa tp tula... Alhamdulillah, husband sgt memahami & supportive. Kalau xdelah 'lelaki kiriman Tuhan' ni, merana gk nk kena telan sakit pedih jiwa sorg2.

7 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Org x akan faham sis. Terutamanya bab anak tantrum tu. Banyak artikel berpendapat biarkan anak tu tenang sendiri sebab kalau kita turutkan kemahuan anak, sampai bila2 pun anak akan buat macam tu kalau nakkan sesuatu.

3y ago

Tu yg sy cuba wat. Tp tula, manjang kne judge je. Seolah2 bila dengar budak nangis boleh pecah gegendang telinga memasing 😣

Betul sis. Kita pnt2 study ilmu parenting, ada je yg nak masuk campur padahal anak dia kita tak usik pun 😂 tapi lumrah, org lain mmg takkan paham. Yg penting sis suami isteri sepakat dgn cara yg sis pilih 😊

Good effort sis. Be strong 💪💪

Sabar jalaaa sis..😇

VIP Member

Bykkan bersabar yer mommy...kdang2 cara skrg dgn cara org dulu sgt2 berbeza, xpe mommy, klu mommy rse ok dgn cara mommy, teruskn jer...

Super Mum

Betul2

Super Mum

Be strong💪🥰