Emosi dan mental

Assalamualaikum dan hai.. sy nak minta pendapat.. Isteri sy berubah selepas lahirkan ank kedua kami dan time mengandung tiba² dia disahkan slip disc L4,L5 dan coccyx, dahulu dia seorang yg ceria, lemah lembut, dan banyak bercakap.. lepas sahaja lahir ank kedua kami, dia bnyk termenung, menangis, menjerit, maki2, time ank tantrum dia mula pukul ank, time dia sihat dia jadi diri dia balik, bila dia sakit+ xlarat dia akan down, maki², mrh ank dan sy... pelbagai cara sy cuba libatkn dia dgn aktiviti luar cth time sy cuti kerja, sy bwa dia dan ank² travel, tnya bnda dia nk buat dan dia teringin nk mkn.. tp dia bnyk nk buat hal sndiri, kalau dia ikt sy jln2 or pegi tmpt mana² utk happy² sy perasan emosi dia cpt brubah kdg2 jd dirinya, kdg2 mcm org lain, sy kesian pd ank ptama, bila sy kerja, istri sy seorang uruskan ank² dan kerja² di rmh.. istri sy xblh lasak, tp ank sy suka mkn dan tersangat lasak keduanya, so dia mmg byk bgerak.. isteri sy jgk bnyk turun berat bdn sbb bila dia pnt dan emosi xok, dia xlalu mkn, kdg2 xmkn langsung wlaupon urus anak, kdg² dua bnyk kurung diri bila sy cuti di rmh,kdg2 bila ank menangis dia minta bawa ank keluar bilik dan xnk tgk muka sy dan ank², bila dia ok dan sakit bkurang dia akan lyn ank dgn baik balik mcm drinya sblum ni.. apa lg sy perlu buat? Sbb dh plbgai cra sy buat.. #ingintahucara

2 Balas

Kalau sy jd mcm tu sy cuma minta suami faham. Kena tunjuk yg kita faham dia penat. Ckp terima kasih, orderkan grab ke kdg2 bila dia kat rumah. Kalau dia suka kopi, orderkan kopi. Paling penting bantu jaga anak sama2. Sy pun jd mcm tu lps anak kedua. Anak pertama sy xpernah mrh tp lepas anak kedua sy rs stress n rs bengang mcm suami xmembantu pdhal dia tlg je. Sy cuma nk suami cakna yg dia faham. Ckp terima kasih pun sy rs dihargai dh n mood okay. Kdg2 tu random je suapkan anak mkn ke, bawa anak2 main luar rumah ke..kejap je 20min pun ok bg isteri clear minda. Bg dia off dr anak2 kejap. 😅 Sy faham encik dh buat mcm2 tp inshaAllah isteri akan sedar apa encik buat utk dia. Tp kesimpulannya kena bg dia nampak yg encik faham. Harap membantu. 😄

8mo ago

anak xboleh berenggang dgn mama dia sebab. anak tuan byk spend time dgn mama dia lebih dr tuan. sbb tu apa2 anak tuan hanya nak mama dia. tuan cuba la tackle hati anak tuan. tarik perhatian mereka. spend lebih masa dgn anak2 tuan. inn shaa allah, pasti boleh.

Sye sdg rse ape yg wife encik tgh rse skg.. Rmi suami2 ingt ble bwk wife bjln, emosi akan ok.. jawapannye Tak! Sbb wife still stuck rutin yg sme ble blek rumah nant.. walaupun suami tlg handle anak, tp keje2 rumah still wife yg buat.. yg wife perlukan 1 hri tanpa buat ape2.. tanpa jaga anak.. tanpa buat keje rumah.. Maknanye, 1 hri tu encik kne fully incharge rumah & anak.. bukannye bg wife rehat 1 hri, tp keje rumah still wife kne buat jgak.. tu bkn rehat, tu cuma tangguh keje.. harap mbantu.. btw, tq sbb reach out for help.. maksudnye encik benar2 nak bantu istri cuma tak tw cara je.. owh lg 1, bende nie akan brulang.. jgn ingt bg me time 1x sume akan selesai.. kena byk kali..

8mo ago

*jumpa