Patut ke tak patut...sekadar luahan😌

Saya ada seorg ank lelaki yg baru berusia 1 tahun 7 bulan...dan saya juga ada anak saudara lelaki yg berusia dlm 3 tahun (ank abg kpd suami)...saya faham setiap budak tantrum tak sama,makin besar mkn lasak lebih2 lelaki..masalahnya bila blik kampung tgk perangai ank saudara,mesti rasa risau pastu terasa hati bila mentua dan abg akan ckp tgk la pula perangai ank saya nanti,lagi sakan nakal dari anak dia(saya tak pernah tegur apa pun bila anak saudara tantrum) mereka ckp sbb suami saya masa kecik tersangat nakal..saya cuma mampu senyum ja..dlm hati kata insyaallah tak..jgnlah. ,saya mengandu dgn suami sedih bila blik berulang2 ckp mcm tu,padahal saya sedikit pun tak marah atau tak ckp apa2 bila ank saudara buat perangai bila balik (tahan sabar ja)...Perangai ank saudara yg baru umur 3 tahun tu wlupun masih kecik tapi ada benda yg perlu marah,tapi tak berani nk marah...dia suka pegang punggung org,kadang2 yg depan pun dia pi raba,tak kira siapa datang..,bila mengamuk habis barang dibaling,baru nie balik beraya,dia mengamuk marah dgn bapa saudara dia,ditumbuk2 muka bapa saudara.dia,disepak2,tendang muka(masa tu adik ipar tgh duduk)...kesian saya tgk,sbb adik ipar mengusik dia..nak ckp nak tegur saya takut sbb saya pun ada ank lelaki yg sedang membesar mampu berdoa ja...keluarga mentua mmg suka ajar ank bila ada sepupu2 mengusik,bila ank marah ,disuruh pukul org tu blik...saya tak suka,bg saya esok2 asal marah ja nk pukul mcm ank saudara saya tu,risau...utk pengetahuan ank saudara tu x dak masalah apa..normal,boleh berckp,pandai menjawap,bijak..cuma terlalu byk tgk fon..suami pernah ckp kalau nk tegur anak abg dia takut abg dia kecik hati,lagi pun ank sulung..silap2 nanti bila blik x bertegur sapa dgn kami...sedangkan mk ayah dia x tegur salah ank dia, sapa lah kami ..cuma suami ada ckp bila dia tgh mengamuk,suami ckp jangan,tak baik buat org,jgn buat ,tuhan marah,tapi budak2 bukan nk berhenti,dgn kita2 disepaknya...sedih kadang2 dgn mk dia pun ditendang,ditarik rambut...😔😔nk ckp lebih2 saya pun ada ank...lelaki pula tu...risau..

3 Balas

doa baik2. tiap kali diorang cakap mcm tu, cakap lah jangan, kata2 tu doa, awak tak suka anak awak didoakan mcm tu. cakap lembut baik2 je. kalau lepas tu still cakap juga lagi, senyum segaris, angkat anak, gerak tempat lain. betul tu mertua, abang long, tapi kena stand your ground pasal hal anak sendiri. anak saudara tu pulak, kalau dia buat orang lain, and awak tak rasa boleh nak tegur, just gerak dari situ, masuk dapur ke etc. bawa anak gerak sekali. jangan bagi dia tengok, nanti dia belajar. kalau budak tu buat kat sis, tegur je. kalau saya, siap raba2 tu, saya tepuk/cubit je tangan dia tiap kali dia buat, and cakap tegas, tak boleh sentuh orang macam tu. sebab sis ada anak lelaki juga lah sis kena tegas bab2 ni. jangan marah, cakap je, cuma tegas.

5mo ago

doa istighfar banyak2. deep breaths. inshaAllah doa ibu untuk anak dia mustajab. bayangkan anak awak nanti baik2, perangai manis2 je. bayangan kita tu boleh jadi satu doa juga 😉

Doa ibu tiada hijab. bila kita diam tak melawan tak menjawab kata2 org tua dah dikira 1 pahala. Awak as a mom doa yg baik2 saja utk anak awak despite your in laws’ words. Usap kepala anak hari2 tiap kali nak tidur. Saya dlm pantang banyak terasa juga my mil yg ckp susu badan saya tak elok sbb pantang cara modern. Susu tak berkualiti, tak banyak & anak2 nanti tak membesar dgn baik dll. Last2 anak2 saya skrg gebu gebas. Anak2 buah saya dari anak2 perempuan mil semua kurus2 kedengking sampai ada yg kata tak cukup zat. Kata2 dia auto pergi kt cucu dari anak yg dia jaga pantang ketat sgt tu

5mo ago

Terima kasih sis...saya selalu usap kepala ank masa nak tidur,zikir,cakap2 ngan anak masa dia tidur,anak ibu baik,soleh,dgr ckp,jgn nakal2 tau....selalu berdoa utk anak..cuma masa raya haritu terkejut sgt2,dpn mata tgk adik ipar kena sepak,tumbuk,terajang dgn anak buah..terbayang2 walaupun berapa hari dah..dlm hati terasa risau sgt2 lepas teringat apa yg abg ngan mentua ckp...sebelum nie mereka ckp saya buat x tahu.. anak saudara tantrum saya pun diam ja..cuma masa raya tindakan tu bg saya teruk sgt sblum2 nie...mula hati rasa bimbang,fikir mcm2..teringat apa yg mentua ngan abg ipar ckp tunggu anak saya pula nanti...

takpa la awak, doakan baik2x utk anak awak yaa, jgn keluarkan kata2x mcm tuh even depa selalu kata cmtuh, sbb selalunya doa ibu makbul kan. bab anak sedara tuh, mmg tak bole buat apa, agak susah, sbb yg patut tegur n ajar parent dia.

5mo ago

yaa takpa ,apa yg depa kata negatif, abaikan je tau. doa ibu lagi mustajab. anak sedara tuh, just doa minta nnt besar okay la mana salah n betul.