Pantang

Stress bila bincang pasal pantang kat mana bila mana ipar duai sibuk nak msuk campur siap sindir2 lagi. Saya tau la saya ni ank yatim piatu dah tak ada mak bapak utk sy berpantang. Niat nak berpantang upah orang jaga tapi mak mertua tak setuju dia nak jaga saya. Memang baiklah kalau dia nak jaga tapi masalah nya saya masih terasa hati bila igt balik kata2 kkak ipar saya yg pernah warning kat saya kalau mengandung jgn sesekali pernah susahkan mak dia (mother in law). Siapa tak kecik hati kan. Wlupn setahun dah berlalu tapi kata2 tu masih segar dalam igtan sy. Skrg lagi 2 ari ank saya nak kluar. Serba salaj dibuatnya. Saya stress sgt. Bila saya nangis baby mst mengeras seakan2 tau emosi saya sedih. Suami tak pernah menangkan kluarga dia sebb dia tau mcmna kkak2 dia layan saya. Mengandung ank pertama saya diuji sebegini. Nak jer saya berterus trg dgn mak mertua saya tu yg ank perempuan dia pernah kluarkan kata2 menyakitkan hati kat saya tapi saya masih jaga perasaan mak mertua saya. Saya tak ada mak jadi saya syg sgt kat mak mertua saya tapi sejak kkak sulung suami saya tu bagi kata2 yg menguris perasaan saya sbg ank yatim piatu sejak tu saya menjauhkan diri dari family suami saya. Btw, ke semua kkak ipar saya belum kawen tapi lagak mcm org yg dah berkahwin. Bercakap main suka hati. Belum lagi dgn cousin suami saya suka jd batu api cakap itu ini tnpa tgk keadaan org.

2 Balas

Hi Eliza, Saya rasa awak banyak fikir sangat2 nih. Kalau kata2 mereka buat awak tersinggung, awak bole la bebual dengan suami awak. Luahkan rasa tak sedap ati awak. Communication is the key. Jangan simpan2 dalam hati awak. Anak dalam perut itu lebih penting dari awak fikirkan orang yang asik negative aje. It starts with your mind. Think positive. I have been living with in laws and with my 2 other sisters in law. Extended family. Alhamdulillah okay aje. Saya pantang, Saya amek confinement lady - bukan untuk meringankan beban sesapa tp untuk diri Saya sendrik. Saya memerlukan penjagaan yg rapi - lagipun susah oooo nk beranak. Kalau budget jadi masalah, then you have your hubby. Bole mintak die ringankan tulang bantu2 awak. Awak anak belum lahir la dah stress. Nanti dh beranak lg stress tau. Dengan sakit sume. Jadi nasihat Saya be positive. Haters gonna hate. You have to remember, they responsible to what they have did or said to you - but only you can control your reaction or actions towards them. So compose yourself and walk away if it is necessary. Jangan fikir kasen die yg suke jadi batu api. Lama2 orang akan give up when you don’t give a @&£)(-?,@ about them. Be selective Be wise

semoga dipermudahkan urusan berpantang puan nti, sya turut sma sedih😢