Berpantang

Hai. Ada tak sesiapa yg berpantang ank kedua tp mak mertua nk ank first kita utk dia jaga. Daya mmg akan berpantang dgn mak sendiri. Husb mintak ank sulung mti hntr rumah mertua tp saya rasa berat hati sbb tk pnh berpisah dgn ank sulung. Klo blh biar lh dia ada dpn mata. Lg pon mak mertua kurang reti jaga budak. Saya tak yakin. Boleh bg kata semangat😢#pleasehelp

2 Balas

sis kena slow talk dengan suami. bagitau pros and cons kalau mil jaga dan berjauhan dengan sis. sebagai seorang ibu jgk, kalau jadi kat saya, mmg saya taknak orang lain jaga anak saya. walaupun mil saya sendiri. biar kita nampak anak kita depan mata kita. dan bagi sis, boleh anak sulong jadi rapat dengan adik dia dan sis pun boleh aturkan masa. plan mcm mana nti lepas pantang. sesuaikan diri dengan anak². idk pasal sis, tapi pengalaman saya dulu, saya berpantang sendiri. anak 1st saya jaga. in a way dia akan dapat sense yg dia tu da jadi abg/kakak. tanpa kita sedari pun dia tolong² tengokkan adik dia. Alhamdulillah, sekarang anak² saya rapat.

2y ago

Tq for the comfirt. Betul cakap sis, even masa saya pantang sulung pantang dgn mak saya but still mak saya minta saya pujuk anak masa nangis. Sbb dia ckp apa2 pun ank nk jgk mak dia. Even dah 2tahun mak saya minta tidur dgn cucu pon tk bg sbb bg saya its our turn and our time utk moment ni biar lah penat sekali pon tetap nak jaga sendiri. Alhamdulillah mak faham. Tp tula mil keep ulang benda sama nk jaga cucu dia buat saya stress pikir mlm2. Hopefully slow talk dgn husb nti dia terima permintaan saya. Doakan saya

Sama mak metua saya pun minta untuk jaga anak sulung saya masa saya berpantang anak kedua. Nanti masa saya bersalin saya nak bagitahu yang saya nak anak saya dengan saya. Taknak berjauhan.

2y ago

Kan sis. Bukan tak suka cuma sbb dia ank kita, wpun dlm pantang mcm susah sikit tp biarlah jnji ade depan mata🥲