Normal atau gangguan?

Anak sye bru 2bulan 15hari.. selama sye bermain dgn dia,try contact dgn dia,respon dia tak lah memberangsangkan sangat.. mata dia masih nak melilau2 tmpt lain dan dia belum nk fokus pandang muka sye kalau sye bercakap dgn dia..sye rse tu normal kot... Tapi,dah beberapa kali sye nampak,bila sye tinggalkan dia sorang2 utk buat kerja rumah,kemain kuat suara dia menjerit2,membebel sambil pandang ke 1 arah..kadang2 seolah2 mata dia ikut pergerakan sesuatu dan dia suka jerit "ah!" lepas tu membebel2.. kdg2 boleh ketawa2 sendiri... Tp bila sye main dgn dia,sye x dpt attention yg mcm dia bagi bila sorang2 tu... Susah nak dgr dia membebel atau menjerit apatah lagi ketawa.. kdg2,pandang muka saya pun tak nak.. ada masa tertentu je dia akn fokus kt sye dlm 15minit lepastu dia pandang tempat lain... Tadi ni,sye tinggal dia kejap nk basuh botol susu dia dan nmpk mcm ketara sangat sbb dia ketawa sorang2 tp mata dia pandang 1 arah lepastu tangan dia terkapai2 mcm eksaited tu... mcm berbual pon ada Anak sye kena gangguan makhluk halus ke? Sye pernh terkena gangguan tp dh berubat dh.. cuma skrg sye period dan tiba2 benda ni berlaku..sblm ni ank sye cuma diam je klu sye tinggal sorang2 dan kdg2 dia tertidur sendiri.atau nangis sbb kne tinggal.. Sye letak dia kt bouncing chair dia tu x jauh dr tmpt sye buat kje mcm memasak sye letak dia kt dpn pintu dapur,tmpt yg sye bole nmpk dia... Kdg2 merinding lh jgk bila dia ketawa sorang2..jeles pun ye jgk huhu Ada pendapat x? Atau mmg normal? Sye rse sye dh x bole nk fikir positif lg dh niii😭 #pleasehelp

17 Balas

mcm sy. even ank nk 6 bulan ni,sy jarang tinggalkan sorg. walau nk g bsuh apa2.tinggal sorg ni contoh ank kt bilik,kita kt dapur. kt bilik ada krusi bby,ruang tamu dan bhgian dapur pon sy letak krusi bby/bouncer. kiranya kalau sy nk g buat apa,just letak je bby kt bouncer brdekatan. sy baca apa yg sis ckp pon sy merinding juga. suami sy kadang kerja balik lewat malam. sy pkul 5 ptg dah setel mndikan bby smua,bsuh pinggan mangkuk,clearkan dapur. masuk bilik ttup pintu. fokus kt bby je. nsib bilik ada bilik air dgn tv . so takde la ulang2 nk kluar. air pon sy standby botol mineral dlm bilik. sy ni penakut sikit. tp sbb ada anak,mak xboleh dah nk penakut mcm dulu. sy jenis takkan tidur selagi suami xblik. pkul 5 ptg tu mmg sy dah sharp ttup tingkap smua kalau suami call/ws ptg tu bgtau dia blik lmbt sikit. beli radio yg ada alunan ayat al quran kt shopee. pasang. pngalaman sy masa anak 2 bulan lebih ni, dia slalu pandang dinding blkg sy. atau fokus kt 1 arah tmpt yg sama. tp dia xpandai gelak/senyum lagi .so sy akan alihkan kedudukan dia hnya menghadap sy. bg sy mcm menghadap satu sudut tu mungkin normal la. sbb anak sy dah nk 6 bulan ni dah ok. takde simptom yg pelik2 mcm ada gangguan. dah xpandang sudut ke apa ke. fokus kt sy . kalau ketawa /senyum pon bila sy agah dan takde ketawa sebarang2 tiba2. kalau sy jd sis pon sy xboleh nk positif kalau main agah gelak sorg2. mcm anak sy dia bebel jerit smua smbil pandang sy. kalau sis kata mata dia ikut prgerakan sesuatu ,ketara ketawa sorg2 kerap,pandang 1 arah,tgn trkapai2. hmm. mcm kne tnya yg lagi arif bab2 ni.

1y ago

sy ni sis . area rumah jiran smua buat hal sendiri. kalau ada kematian rasa bau bangkai jelaa. xmcm perumahan parent sy smua pintu buka siang malam. jiran2 pon kenal. sy nk beramah mesra pon mcm mana. smua pintu ttup rapat. hujung minggu lagi la. dengar bunyi aircond je masing2. dah la sy berdua je gn bby kalau suami kerja. nk balik rumah mak selangor kl . boleh drive tp sy xbrani drive dgn bby. . ni nk 6 bulan sy langsung x drive. suami je bawa sana sini. so mmg duduk sini mmg berdua jela kawan . sy kan sis. sbelum anak pandai gelak ni pon sy risau jugak haha. doa sgt2 jgn la dia gelak sorg2 agah main sorg2 yg pelik2. lgi kalau malam. lagi kalau suami kerja. sama. suami sy pon kadang lewat. pkul 12 ,1,2,3 pagi kadang blik kalau ada kerja . dulu masa pregnant ok la suami blik lewat. jadi apa2 mmg bawa diri je lari . ini dgn bby nya. dgn mcm2 nk bawa. dah la penakut 😂😂ni bby belum fasa pandai ckp. besok dah pandai ckp. mintak2 jgn laa ckp mngarut2 😂😂 ni laa sis. boleh je bawa jumpa ust

Kerap bukak alunan zikir. Jgn biar baby sunyi sorang2. Saya pernah alami masa Anak first. Balik pantang kampung, time pantang ada Balik hari ke rumah di Putrajaya Sbb Anak ada checkup hospital Putrajaya. Buka balkoni nak bagi Angin masuk, baby Dlm baby carrier Kt living room tepi ruang balkoni.. Tgh nak standby mandian Dia, dgr Dia berbunyi senyum gelak sorang. Time tu umur Baru nak masuk 2bulan.. Mmg Ingat Dia seronok Sbb angin kena Muka Dia. Time maghrib, saya Pam susu Kt Bilik. Dia ddk dgn ayah Dia Kat dpn lagi. Tgh Pam, Ada bunyi guli dibaling Kat dinding tepi saya. Bilik saya pulak tepi tu ada rumah, rumah kosong, Atas bawah pun kosong.Kebetulan MIL solat Kat Bilik tgh, kiblat mengadap tingkap, Dia Ter nmpk ada yg berdiri Kat luar tgk Dia solat (Rumah saya tingkat 21). Dia buat xtau Mungkin mainan mata. Tak lama, adik ipar dtg Lepas tu. Adik Mmg boleh nmpk n tangkap Sbb Ada belajar. Mmg ada Dlm rumah CAP Ibu Dan Anak Tgh berjalan2. Mungkin Sbb rumah xda sapa duduk dr masa saya bersalin. Perasaan Takut tu ada. Tapi saya Lebih kepada perasaan marah n halau benda tu kluar. Saya buka pintu n sruh benda tu kluar. Cukup dah masa Dia duduk free xbayar sewa, saya da nak masuk Balik. Alhamdulilah xda dah benda tu masuk atau Kacau. Yg penting mommy yg kena kuat n Pasang ayat2 pendiding untuk anak.

1y ago

oh sye upah bidan tu mengurut sye,mse mengurut dia letak sekor belaan dia kt rahim sye utk mkn janin sye klu sye mengandung lg.. teruk jgk kne smpi kne rasuk..

xtahu nak cakap. tapi, saya ada pengalaman dgn anak kedua. lain ceritanya..anak saya nangis. rumah saya angker. memang benda suka dtg dan pergi 💀 dia xkacau kami tapi tula 😑😑😑 saya memang risau dari sebelum bersalin. tanah rumah ayah saya ni tanah siam 💀 berkenaan benda2 tu plak, dia dtg mcm duduk kat hotel 💀 ada hari saya nampak mcm hakak cantik, nenek tua 💀 ada hari budak kecik, ada hari..laki tua berpelekat 💀 sumpah menyampah. lagi menyampah bila anak dah lahir, dan dia susah nak tidur 😭 saya memang mengamuk dlm hati siap mencarut dekat benda tu 😑 sebab da la dtg rumah org singgah2 duduk. lepas tu menyeramkan rumah org, lpas tu ni anak baru keluar.. entah apa dia sakat. sumpah, rasa mcm nak penampor bagai. sebab saya penat. ada satu hari tu, saya memang marah gila sebab letih wakkk.. anak xnak tido satu malam. tgh bancuh susu anak, dri hujung mata nampak gula2 pulak 💀💀💀 allahu, seram mang seram, tpi sumpah nak marah 😭 xtahu lah.. saya fam memang baran sikit dgn benda ni. jujur cakap, saya pon takut benda ni 😂 tapi once dah fedup, memang rasa nak pelempang je 💀

1y ago

saya selalunya nampak hujung mata. xpernah lagi la nampak. xtahu lah.. mungkin yg cucu2 dh xnampak kot. saya pon xnak 😂 sbab macam batch ayah saya.. ada yg boleh nampak benda2 tu huhuhu. tapi stress la 😭😭😭 jgn la ngusik bagi kita stress namammmm.. 💀

baby mmg hijabnye terbuka kan...jadinya kalau boleh jgn dibiarkan berseorangan lama lama 😆nanti ade yg mengacah dia. Selalunya kalau baby tak menangis makne nye takde yg menakutkan dia...kalau dia ketawa senyum..makne nye apa yg dia nampak Tu xde menakutkan Dia..kalau menangis Tu ...bahaya skit...Buka je ayat al quran dirumah kalau boleh💜 ...sekejap je Tu nnt bila baby dah meningkat dewasa ...hijabnye Akan perlahan2 tertutup..insya allah...kalau boleh selalu bersama baby..kalau nampak dia MCM Tu gelak gelak senyum senyum Tu..angkat dia aleh kan perhatian dia ..bawa dia jauh skit dari tempat yg dia tenung Tu...jgn risau ya puan. banyak kan baca al quran insya allah ok Tu ..kalau keadaan bertambah teruk .puan pergi tempat yg mahir berubat . ♥️♥️♥️

jadi teringat pulak citer masa saya berpantang tahun lalu. selepas melahirkan anak no 2 ,anak sulung saya kerap bagitau saya ada nenek sepanjang tempoh saya berpantang tu. ada 1 malam tu ank sulung saya dtg kat saya nangis2 nak minta peluk sebab takut ada nenek sambil tgn nya tunjuk kat satu sudut. meremang juga rasa tapi doa jer. semoga di jauhkan dari perkara yang tidak diinginkan.

Semasa sy dlm pantang sy selalu rsa mcm diperhatikan.. Kdg2 tu rsa mcm kena tindih pn ad .. Ank sy pn kdg2 selalu terkejut dlm tido.. Jd sy amalkan bismilah 5 ni stiap mlm , sblm ank sy tdo dn sblm sy tdo.. Alhamdulillah makin lama makin ok.. setiap kali wktu maghrib bukalah ayat2 suci al-quran.. Kita x nmpk tp dia ad d sekeliling kita..

ank sy dlu suka tgk jgk tp xde la gelak2..tp msuk je mgrib dia mngis syp kjp ngis lg smpy tgh mlm..klu tdo powm msuk je kul 7 automatik mngis truk..pdhl tgh tdo lena..hri2 mcm tu..2 tmpt g brubat bru jd..mmg mse tu ad mnda gngguan..mmg dia nmpk..lpas brubat tu bru ank strt ok..xde dh ngis2..

xdak apa tu. mgkin dia rasa bemain ngn kembar dia. uri... mata ank xnmpk jls lagi jgn risau. klau rasa kna ggu. bka surah selalu utk ank tu dgr. awk dngr. ank sy dlu msa bby pon sma. kdg tgh tido blh snyum.. smpai bedekah2 gelak dia. . tnya mk sy. dia tgh mmpi tu rasa mcm dlm perut ibu lgi.

1y ago

kalau mimpi tu ada alami..mil ckp ngigau tu..x pe lh sye pun terhibur kalau dia gelak2 dlm tidur.. comel 🤭 x comel bila dia ketawa sorang2 😭😂

normal sis..anak saya pon sama..diorg xnmpak lagi sebenarnya..tapi diorg akan cam suara kita..dan ikot suara kita..saya jenis malas nak layan pasal makhluk2 halus ni walaupon saya tau mmg ada..saya fokus jaga anak ja dan bnyak beckp dgn dia..

Anak saya pun sama tapi baby saya baru 26 hari. Selalu mata dok tenung dinding belakang saya. So saya ngiring kan hadap tempat lain, kadang lepas tenung dia tersengih. Hishh pukul 3-4 pagi lak tu lepas minum susu emmmmmmmmm

1y ago

baby xnmpk lagi time umur mcm ni...mungkin kawan dia y main ng dia...xde apa tu sis...jgn pk y negatif yer...harap baby puan ok2 jer..jgn kerap tinggal baby mse kecik