KEHAMILAN LUAR RAHIM PECAH

Hi smua,sy nak tanya,klau lepas discharge dri hospital,lepas menjalani pembedahan kandungan luar rahim yg dah pecah,pihak hospital memang tak akan bagi apa” ubat?atau ubat untuk cuci luka?atau surar untuk datang review balik? ceritanya mcm ni, 16/1/2024 selasa pergi klinik sbb rsa mcm ada yg tak kene pada badan,darah period lebih bnyk drpd darah biasa(sehari gnti pad sbnyk 3kali,pad untuk night pnya and yes all darah penuh)sblm dtng klinik,ada buat pregnancy test dkat rmh and result +ve,tpi hairan pulak klau pregnant mcm mna boleh keluar darah bnyk mcm tu,rsa tak sedap hati trus proceed pergi klinik,(kite kerja dkat singapore,jdi pergi klinik kerajaan kat jb untuk kos murah sikit hehe).Sampai kat klinik jmpa doktor,bgitau apa yg kite alami,doktor buat scan perut,tak nmpk apa”,tak nmpk baby,jdi doktor suruh pegi buat test air kencing,and +ve,doktor suspect sy sdng mengalami keguguran sbb darah keluar bnyk,doktor kata mngkin janin dah keluar tpi mngkin sy tak perasan,sbb yer seingat sy tak ade pulak ketulan darah keluar also ada sakit bawah perut tpi sakit manja” mcm masa senggugut,jdi doktor bagi appointment dtng seminggu balik untuk scan balik perut and check air kencing. 21/1/2024 ahad (5a.m.) terbangun sbb sesak nafas and sakit bawah perut yg teramat,try nak berdiri sakit,cuba nak baring balik pun sangat sakit,last” cuma duduk je yg kurang rasa sakit sikit(sakit yg boleh dtahan),msa duduk tu mmng rsa lemah gile”,tiba-tiba tak sedar apa jdi and yes masa tu sy dah pengsan,tersedar sbb laki sy goyangkan badan untuk kejut sbb dah terbaring kat lantai tak ingt ape jdi,msa laki sy cuba kejut tu,suara dia sy boleh dngr tpi lemah sngt nak menjawab,smpai lah sy rsa nak termuntah,sy bangun berlari pergi tndas muntah,lpas muntah start lemah balik and kita try baring menyiring menghadap sebelah kanan and tertdur. 21/1/2024 ahad (11a.m.) terbangun sbb perut tak selesa,tambah tambah lagi rsa mencucuk dada sebelah kanan yg sngtttt menyakitkan,and sy perasan perut sy membesar dri saiz perut sy yg normal,so rsa dah tak sedap hati yg teramat, sy gagah kan badan pergi jb dri singapore,smpai kat jb dlam pukul 3p.m. terus pegi kecemasan,lama juga lah tunggu,nak dekat jam8 mlam bru dpt msuk jmpa doktor,lpas doktor check smua,doktor kata ye sy pregnant tpi pregnant di luar rahim,telur tersenyawa dkat tiub fallapio sebelah kanan,masa yg jam 5 pagi tu tiub fallapio sy dah pecah dah,anggaran kandungan dlam 12mnggu dah cecah 3 bulan,and doktor ckap jga,kat perut sy dah penuh dngn darah jdi mereka proceed untuk buat pembedahan scptnya sbb nyawa sy sdng dlam terancam,pukul 10 mlam kene tolak msuk bilik bedah,dlam 2jam 30mnit jga la laki kite tunggu and then lpas keluar bilik bedah kena tolak msuk wad untuk rehat. 23/1/2024 selasa dah boleh discharge sbb luka nmpk okay lpas buka plaster,dah boleh berjalan,buang air kecik and besar pun okay,mkan tak muntah balik,so doktor proceed untuk sy discharge haritu jga.Lpas laki kite bayar,sy tnya ubat ape yg kna bagi smua,then laki sy kata cuma ubat panadol untuk tahan sakit,surat untuk nak datang review balik pun tak ada,betul” cuma ubat tahan sakit tu je yg kene bagi.Lpastu kite balik singapore balik,mnta laa cuti dri company 3mnggu,bermula lah pantang… 4/2/2024 ahad rasa mcm ada ketulan memanjang atas sikit drpd luka bedah,bile sy tekan,tak rsa sakit apa”,tetapi area atas ketulan tu lagi,sakit bila ditekan,adakah ini normal? mmng lepas pembedahan kandungan luar rahim,pihak hospital mmng tak bagi apa” ubat selain ubat tahan sakit tu?mmng pihak hospital tak akan bagi surat untuk dtng review balik?adakah pembedahan untuk kandungan luar rahim berbeza drpd pembedahan yg dilakukan saat melahirkan secara operation?prosuder selepas itu pun berbeza?bile sy tnya kat family lain,mereka kehairanan bile sy kata tak ada ubat cuci luka,dan surat untuk dtng review balik. Ada sesiapa yg boleh tlong jelaskan?mmng pihak hospital tak akan bagi benda yg sama ker?klau pembedahan hamil luar rahim dan pembedahan melahirkan secara bedah bile discharge?boleh tlong beri pencerahan and kongsi pengalaman mommy” yg pernh alami sma seperti sy…###bantusharing #bantusharing #ectopicpregancy #keguguran

11 Balas

Ikut pengalaman saya.... 1. Pihak hosp hanya akan bg ubat tahan sakit. Unless klau pregnancy tu luar rahim + ada infeksi baru akan bg antibiotik 2. Saya ada followup balik kt hosp sebab mmg treatment under hosp tersebut (sebab kguguran berulang + ektopik) 3. Setahu saya, untuk ektopik laparoscopy selalunya. Sebab hanya melibatkan suatu bahagian kcl kt peranakkan kita. Tapi sebelum apa2 operasi, biasanya pakar akan datang discuss dgn pesakit (ni yang pakar buat atas saya) 3. ubat cuci mmg xda. Hari tu luka saya dr just spray n tutup. Tu je.... Tp saya beli sendiri bahan tuk cuci luka 4. Bila discharge tu..... itu tpulang kepada penilaian atas keadaan kita. After laparoscopy pn doktor ada tunjuk gambar kat saya rupa janin & bahagian mana yg dpotong. kalau puan rasa ada kelainan, better jumpa dengan doktor semula.

4mo ago

Ektopik sya pun dh pecah sis.... maybe itu prosedur hospital.... Jadi, kita pesakit pun puas hati.

Puan operate laparotomy ye dia belah terus kan bukan tebuk 3 lubang tu kan? Sebab fallopian tube dah pecah. Sy pernah ectopic juga tahun 2021. 9 minggu fallopian tube pecah.Area perut and berdekatan kawasan operate tu memang sentuh je sakit. Dr cakap sebab organ sekitar fallopian tube tu dah lembut sebab terendam dengan darah yang banyak tu yang sakit bila sentuh tu. Bab discharge tu memang dapat ubat tahan sakit dengan antibiotic je kalau tak salah sy. Ubat cuci luka memang tak dapat. And sy dapat surat untuk review semula sy dapat masa discharge untuk review lepas 2 bulan operate. Apa apa pon semoga dipermudahkan urusan awak and jaga diri ye.

Sy ade pengalaman mcm sis tahun 2022..pdarahan byk dlm prut sbb dah pecah.. Mmg doc xbg ubat ape2 utk cuci tu.. Just doc bg ubatbtahan sakit ru pun penadol... Ubat cuci smua xde.. Lpas mcm sy appointment ade tp secara online mcm group whatapps cmtu..tarikh tu dia ltk dlm buku kecil hosp..slpas 3blan pbedahan.. Dia cuma tanya mcm mne luka smua tu jelaa.. Tp alhamdullilahhh spnjg slpas pbedahan tu xde yg pelik2 pun..sy just jaga makan jage luke tu.. Mandi cm biasa pahtu lap2 luka kering2.. Cmtu jela.. Lpas tu doc bg sy MC dlm 40hari cmtu.. Ke 43 hari tp dikira skli mase hri ptme masuk hosp..

Saya ada pengalaman hamil luar rahim 2x, ya mmg xda ubat cuci luka ke apa sbb dorg dh cuci masukkan kamera kat dlm tu sedut cuci xsilap nma pembedahan tu laparoscopy...ya mmg bgi ubat tahan sakit n panadol, sbb nnti akn rasa sengugut kalau mcm saya mmg sakit yg amat lepas cuci , tube pulak akan dibuang sbb dh fragile teruk, 12 mggu bsar tu, tube kita sbsr kabel charger tu je..msa saya dlu 6mggu detect. nnti lab akn call, confirmkan kehamilan luar rahim tu

4mo ago

mksud sy dr pengalam sis,sblm detect ektopik tu ada simpton pening,sakit kepala hari2 ke☺️sampai terganggu rutin harian huhu

Sy pernah ectopic juga. : pun tak ada kantung.. Terus dpt surat refer hospital.. Di hospital disahkan ectopic.lepas 3 bulan pregnant lagi.. Kali ni 6 minggu pergi scan tgok ada kantung atau tidak. Alhamdulillah ada..bahayanya ectopic ibu2 kena scan n detect awal.

Saya pun pernah ectopic & bedah cara laparoscopic tp buat di swasta (columbia asia). Just dpt painkiller & mc 3 weeks. Tp ada 1 kali follow up appointment utk doctor scan rahim & check luka

sis maaf tade pengalaman. cuma nak titipkan kata3 semangat moga sis cempat sembuh ya. besar dugaan sis lalui. moga ada hikmah or bahagia yg menanti sis dihadapan 🤎❤️

Tiada pengalaman, ngeri juga membacanya. Moga awak cpt sembuh. dgn baik.

semoga awak tabah sis .. berpantang dengan tenang.. Semoga dipermudahkan urusan awak juga..

Semoga cpt sembuh sis