Anak 2 tahun 3 bulan xpandai cakap

Assalamualaikum, hai mommies.. anak sy lelaki dh masuk 2y3m tp still xblh cakap😥 sikit² je boleh, mcm "no no" gitu je. kalau dia nk pape dia tarik tgn kita. kalau dia nk susu pn dia xblh ckp nk susu. anggota badan pn tongue je dia taw. kalau kita nyanyi head shoulder tu pn dia lompat², bukn nk ikut kita tnjuk kt bdn😣 kita ajar cakap pn dia xikut apa yg kita sebut. hari tu g checkup yg 2 taon nurse tnya mna tgn dia xblh ckp, then nurse bg tempoh smpai buln 9 ni. sy risau sgt😫 mommies ada tips x mcm mna lg nk sruh dia bercakap😥

2 Balas

Wslm, sis boleh tgok/ tanda dkt m-chat. Nnti refer pd doc and doc akan menilai. Sbb sy dpt detected ank sy ad ciri2 autism seawal 1 thun 7bln. 1) yes for sure speech delay 2) low eye contact 3) xnk bergaul rakan sebaya (cth cousins no communication/interaction) 4) tak fhm apa kita ckp / nk sesuatu tarik Tgn kita Itu yg sy detected dr awal.. even pakar ckp ank sy just speech delay. Pergi plak swasta.. n result lain pula. So apa tindakan.. sy terus dpt kn pakar kanak seawal usia tu. Dan makin dy besar symptoms tu makin jelas.. masa bby mmg x Nmpk sbb ank sy pun sy tgok ok je 😁. Dulu selalu nangis.. now, sy dh jd mama Kau hijau.. and Alhamdulillah dy dh boleh sebut perkataan wlupun belum boleh lg borak2 tp zikir sama2 tu dh boleh 🥰 Skrg sy dh ad ank istimewa.. cantik tau.. hehehehe ramai terkejut tp sy bersyukur dia hanya mild. And now on therapy for EIP

Anak sy bulan 5 ni 2 tahun. Sama juga x pandai ckp. Baby pandemik byk yg speech delay it seems... Tp kefahaman dia tinggi. Byk bnda bila sy suruh dia blh buat. Antara nk tak nak. Faham 2 bahasa. Tp bila nk suruh ckp dia cm ckp nak and tunjuk. Skrg sy selalu nyanyi dgn dia, dia akn mula ikut nursery rhymes bila dia sorang2. Bila main sorang, dia nyanyi2 tp bahasa dia. Tp bila suruh point anggota badan, dia faham english je. Sbb mak dia je byk ajar. Bapa x ajar sgt dlm melayu. Anak jenis tak reti duduk diam. Main je kerja dia.