Bayi 3 bulan

Assalamualaikum ..hi kwn2 nk tnya..mcm mna nak ajar baby pegang mainan dia ye..? Sya rsau anak sya tak pndai pn pegang mainan tau apa2 objek..cuma dia suka hisap rgn dia je..dia xde pn nk capai apa2 yg kat depan dia#1stimemom

2 Balas

mcm saya, sy gunakan mainan yg warna terang.. biase sy kasi dia rattle, ocean ball, mainan comel2 je size dia.. yg sesuai dgn saiz tgn dia.. hari2 ajar dia pegang.. skrg baru masuk 4 bulan.. dia dah pandai pindahkan mainan dari tangan kiri ke kanan vice versa.. bila mandi tu sy letakkan mainan mandian dlm tub mandi dia.. advantage nya, anak sy nak mandi duduk.. sbb excited tengok mainan tu dan dia dah boleh capai sikit2 mainan dlm tub mandi tu.. so dia boleh duduk skrg dgn support yg minima.. satu lagi sy selalu tunjuk mainan waktu dia baring dan arahkan tgn dia pada mainan tu.. lama2 dia akan pandai capai.. ajar dia cara genggam sekali.. dan sy ade baca, ibu bapa kena buat riaksi excited mcm tepuk tgn, bersorak, etc bila anak dpt buat sesuatu yg baru..spy anak nak buat lagi sampai lah eventually dia mahir.. InshaAllah.. semoga dipermudahkan..

3y ago

Trma kasih byk..sya akn buat smua tips awk💕

Pernah tanya pasal ni dekat doctor masa anak 3 bln jgk..sbb masa tu ank guna byk tgn kanan dr kiri..tp doctor ckp utk capai mainan umur dia 5 bulan baru pndai..so masa 3 bln dia still blm pndai just ajar je dl..yg pntg mase umur dia mcm ni mata die yg kena ikt mainan kalau kita bnyikan mainan tu ke kiri atau kanan..if mata dia x ikt then itu yg kena risau..blh tnya doc kalau mata dia x follow mainan yea..kalau dia blh bwk dua2 tgn serentak ke mulut pon tu one of milestone k..kalau dia blh buat means dia ok je.

3y ago

Anak sy pn sma byk guna tgn knan dri kiri..tpi tu laa dia suka hisap tgn knan dia je..smpai bbunyi2..pstu x suka pegang objek