Speech delay?

Assalamualaikum hai..nak tanya anak sy 1y9m dh boleh sebut papa,nak,tu,ni,nak,jalan,yeay n ad lg skit2 perkataan tp x konsisten n x bnyk..klau kita sruh ulang perkataan dia akn marah n xnk ulang..tp eye contact ok n dia faham arahan yang simple2..dia x bnyk ckp lebih kpd pendiam..dh boleh sebut 2 patah mcm yeay jalan,nak lagi,wah banyaknya,emmm sedap..tp ad hari dia mmg diam terus x bercakap lgsung n klau nk pape dia akn tarik tgn n tnjuk je apa dia nak..adkh tu dikira speech delay?

1 Balas

Xdela...normal je..kalau smua pon ok just tggu je nnt pandai la dia cakap mcm2..tu pon dah kira byk perkataan dia ckp tu..ank 1st sy dl pon jenis snyp je..sgt2 snyp..main pon snyp..start umur 2tahun2bulan dia dpt 2 patah perkataan trus non stop dia ckp..skrg umur 4 thn, mommy nya smpai x blh nap siang sbb dia potpet kt sblh..😆

2y ago

anak sy 18bln xtau ckp apa lagi ..skrg doc tgh pantau dia..ermmm....tp bahasa alien tu byk la..