Assalamualaikum ibu2.. anak sy setahun 10 bulan tapi dia xbercakap lagi

Dia ada sebut kan(ikan) sambil tnjuk kat ikan.. n kalau dia nak apa2 mmg dia akan tarik tgn n tnjuk ja ap yg dia nak tnpa sebut apa2 n kalau sebut pn em em n xbuka mlut pn. Klau nak mnum air plk, dia akn pi kt dpur, ambik gelas n tggu kt coway tu tnpa sebut nak air or apa2. Ada tips tak mcm mna nk bg dia kluar sebutan tu? #firstmom #SeriusTanya

2 Balas

sama mcm.anak sya masa umur 18 bulan..lepas dr klinik bru pwrasan anak blum pandai minta apa². so nurse detect dn refer pada doktr dan ot. suspek speech delay.. pastu ada tmujanji² sterusnya, sblum smpai tnujnji. sya dah google, bawa jmpa terapi atas insiatif sndiri..bawa dia ground to nature..bnyk bcakap.. bulan depan dia 2 tahun, blum pandai bina ayat lagi tp dah ada la prkataan tu wlpun masih pelat

Hi sis kene sentiasa interact dekat dia . Kalau mcm brg jatuh sis cuba ckp oooohh ohh jatuh lah . Kalau nak minum air ckp . Nak minum air ke kejap ye mama amik air . Nah minum air ni . Bold kan perbuatan tu lama2 dia kenal nnti