Sekadar meluah

Sy ade ank perempuan umur 2 taun 8 bulan dan adknye 4 bulan..mlm seblum isyak tu dalam bilik adknye nangis je dah bagi susu badan pn nangis lg kiranya dia xnk baring..sy angkat je dia diam..kalau letak je dia nangis..lepas tu kakak dia yg 2 taun tu buat hal..nangis xtau nk ape...tantrum la kiranya..lepas azan isyak sy nk pegi amik wuduk..si kakak pun ikot je sy sambil nangis sy tanya dia nak ape dia cakap x jelas sebab cakap sambil nangis..kejap nk tu kejap nk ni...lepas tu dia cakap nk susu..sy ckp susu kt dlm bilik..dia nangis lg sy kalau dia tantrum sy stress...dia ulang lg nk susu sy pn ulang lg smbil jerit kt dia susu dalam bilik!..dia trus lari ke bilik tunggu depan pintu bilik sambil nangis...sy rse tu 1st time sy tengking dia😭rse brsalah sangat2..lepas tu sy mengucap smbil amik air wuduk...sy sedih bila kenangkn hal ni..kesian dia mungkin nk perhatian dari sy..suami masa tu tengah tengokkn adknye yg nangis td..nk pangku je dia..maaf la luahan sy ni panjang..xtau nk citer kt sape...😔

2 Balas

Alahaiii kesiannye anak.. Baya2 anak sy sahaja. Dulu masa lpas bersalin kn anak sy, tahun 2021, sy mmg ada masalah anger. Pernah skali sy marah anak sy kaw2 sbbnye hanya anak sy main buka dan tutup pintu fridge byk kali. Masa tu sy mmg menyesal sgt2. Start dr situ sy try control marah dan x ambil hati Sgt apa anak sy buat.. X pe lah awak. Benda dah jadi kan. Biasa je ibu2 kadang terlepas marah kt anak. Lpas nie, try jgn jerit2 kt die lagi. Minta maaf kt anak dan pujuk die. Anak tantrum nie normal. Jgn stress. Lagi awak stress, lagi anak tantrum. Ibu kena calm down Penuhkan tangki emosi anak sulung tu. Mungkin anak sulung nk perhatian dr awak.

Saya kerap rasa mcm tu.. dan mmg sya kerap marah yg sulong, adik nk tido ssh. Dia bsing2. Mmg kena lah. Tapi kdang sya overlimit marah. Dia mcm tkut sngt, smpai nangis duk jauh2. Mula sya kesian

4mo ago

Jgn mcm tu sis. Yg sulung tu kan anak sis. Layan sama rata. Nk anak ke dua pun sis dan suami yg nk kan. So nk x nk kena layan dua2 anak sama rata. Jgn lebihkan yg baby. Ibu kena main peranan yg besar. Anak kalau dah takut dgn kita, jgn haraplah die nk rapat dgn kita kalau ibu x cuba nk rapatkan jurang tu. Kesian anak sulung x tahu apa2...