Perlukan Suggestion Mommies

Hai. Saya nak tanya. Mommies yang tgh pregnant anak kedua/ tak kisah ke berapa ? macam mana nak tinggalkan anak yang first/sebelum tu dengan minum susu guna botol. Sebab memang fully breastfeed. So, mcm confuse lah. ? Nak try guna Pigeon. Confuse pulak yg mana okk, yang wide neck atau soft touch. Atau boleh tinggalkan dengan straw bottle ja? Sebab air kosong mmg dia minum guna straw bottle. Oh btw, nt time saya nak deliver anak first umur 1tahun 8bulan. ? Tqq in advanced atas suggestion mummies semua.

2 Balas

Hi..sama mcm saya masa nak bersalin kan anak kedua.anak pertama 1y8m..saya ajar minum susu formula masa dia umur 1y4m..mmg struggle nak cari formula yg dia nak minum sbb saya fully bf..mcm2 susu saya cuba..last saya giveup tapi tergerak hati utk cuba susu enfagrow..cubaan pertama dia minum tanpa dipaksa berbanding sebelum2 ni..siang kalau time nak tido mmg saya bf dia..kalau dia tak nak tido saya bagi botol..mlm mmg bf..dia ok..sampai saat saya nk ke hospital pun saya masih bf dia.. Jgn letak susu dlm straw bottle..risau nnt dia confius..if dia reject susu dlm straw bottle .dia akam reject jgk air kosong dlm straw bottle sbb dia akan pikir dlm tu susu..budak2 sekali dia terkena..dia akan ingat sampai bila2 dan susah utk dipujuk balik..sbb bukan umur dia utk fhm kita Lepas bersalin saya amik masa 2w utk bf adik dia..lepas tu saya tandem nursing..kakak dan adik..sampai la kakak 3y..saya tak pernah wean off dia..skrg dia sendiri tak nak dah..ikutkan saya sampai 4y pun tak pe Semoga berjaya

4y ago

Siang mmg dia akan minum susu botol..tapi bila dia direct mmg sy bagi..kdng2 berebut dgn adik..tapi saya ckp elok2 tunggu adik siap..baru turn dia..utamakan baby dulu..kalau buat susu botol..dia akan minum je..kiranya dua2 la..sbb sebelum bersalin pun saya dah ajar dia mcm tu..siang botol malam direct cuma kalau dia meragam nak tido mmg bg je la even siang pun

puan blh cuba pam susu , bgi kat dia dlm botol .. selang seli kan dgn susu fm .. arini susu pam , esok susu fm .. mana tau dia lama2 nak ☺

4y ago

blh jer .. asalkan susu sentiasa ada .. x kering ☺.. wc❤