Confuse nak guna susu apa.

Assalamualaikum. Saya baru mengandung 7weeks. Tapi saya confuse nak guna susu apa utk minuman harian saya. Ada yang cakap jangan minum susu anmum lah. Ada yang suruh minum susu kotak HL. Boleh bg saya suggestion? Maaf saya baru nak ada pengalaman. Sebab anak first😂🙏🏻

42 Balas

Masa baru2 mngandung hari tu sya minum susu similac doktor ckp susu tu kurang gula.lepas kena minum air gula kat kk doktor ckp gula sya tinggi ada kencing manis tapi on diet je lah tak mkn ubat atau insuline pun.so doktor suruh sya stop minum susu similac sbb ibu2 yg gdm sewaktu mmgandung tak sesuai minum susu ibu mngandung coz gula tingi.kena minum susu Hl or dutch lady.ikut kesesuaian tekak jugak susu similac ke amnum ke .

doc sy ckp apa2 susu pun boleh. sy try sush hl...tp ssu tu sjuk kn.xlalu pula.so tru susu ibu mngdung sample dr hosptal..xngam jg..susu farm fresh sush pulk nk thn.sbb jnis mudah rosak.psl xde bhn pngawit kn. susu kurma smua tu mmg sy elak sbb mnis sgt. jd sy skg mnum susu kambing.higoat. Alhamdulillah rasi.mnum suam2.

4y ago

Wah saya penah minum susu higoat. Minum time suam suam. Terima kasih atas perkongsian😄

Kne try minum..bru tau mne yg kne dgn tekak.. Mcm sya 2-3 jenis susu mngndung mmg x kne dgn tekak..lps minum msti muntah & sakit perut..hmpir 3bln jgk laa try 1-1 jenis susu..last sya try susu HL..bru bleh minum..smpai skrg dh 31w+ still minum susu HL..alhamdulillah..ok utk sya..

4y ago

Thank you akakkk. Saya pun dah cuba minum HL❤️

minum susu apa2 sis yg penting untuk org pregnant. kalau nak pakai susu biasa susu soya atau susu yg sudah ditapis. jgn minum susu rendah lemak ye! kalau minum susu khusus untuk pregnant bila dah masuk 7 bulan stop minum susu tu sbb baby akan besar bila keluar nnti

4y ago

Nak tny, kenapa ye tak boleh minum susu rendah lemak?

Awal kandungan x minum susu lg pun x per... Mkn vitamin2 tu penting... Jg hb, ambik iron tablet, sy mkn maltorfer untuk hb, iberet pun ok.... Masuk 20 mggu boleh lah mula minum susu....sy minum frisomum x hamis... Dan x manis, melawaskan buang air besar jugak....

4y ago

Ohhh faham faham. Thank youu sis

Enfamama pun ok sis..kdg sy minum susu kambing brand holland..kalau tgh kat luar sy minum farm fresh kurma & HL hehehe..sis pun boleh la cuba ikut kesesuaian tekak 😁 sy skrg dah 32wks..bacaan gula sy ok je sis. Selamat mencuba ye sis 😊

atas badan masing2. macam saya, saya tak boleh minum susu anmum. perut jadi tak selesa sentiasa. sekarang saya minum susu kambing jenama habib, 💯 susu tanpa campuran bahan lain. alhamdulillah serasi sangat2

4y ago

Ramai jgk cakap minum susu kambing. Terima kasih sis atas perkongsian❤️

Sy amalkan susu kambing al manna since anak first. Skg tgh preg anak 2nd. 30w. Alhamdulillah. Hb cantik. Susu badan pon meriah. Xde masalah gdm. 😊😘 ad yg nak try? Bole ws sy. 01116015215

Sy xbole minum anmum.. Loya.. Jadi sy minun khalish.. Ade org kata xelom sgt susu khalish tu.. Tp ade org kata sama mcm susu yg lain.. Tp sbb mase tu sy hanya bole minum khalish jadi sy nekad..

4y ago

Tu la ramai ckp mcm tu. Ada yang tkleh masuk susu anmum. Terima kasih atas perkongsian❤️

Farm Fresh Coklat sbb tu je blh telan. Basically susu apa2 pn xpe sbb yg penting nk ada calcium. Boleh try calcium obical jugak kalau rasa2 calcium intake tak cukup.

4y ago

Oh i seee. Thanks atas perkonsian❤️