HB DROP AWAL PREGNT

Slm mommy. Saya bru nk msuk 15 week. Tiba HB drop teruk dri 12 lbih ke 10 lebih. Bleh shre tk tip dn adkh mmbhykn bby sgtt. Sy rsau sbb prnh mscrge 😞 ad ssp prnh alami mcmni tk. terimakasih smua ..

14 Balas

Hb sy drop time awl preggy. Mkn ubt tmbh darah ikot cara yg d syorkn n still hb statik 10 n xmo naik lebih dr tu even da mkn jambu batu, kerang, minum pati delima vergold bgai. Tp masuk trimester ke 3 alhamdulillah hb naik smpai 14. Klu turun pon stakt 12 je. Pemakann n jumlah ubt mkn biase je, xde pon tmbh pape or lebihkn pape. Cumanyer time 3rd trimester alah sy hilang, n sy lebih happy n sihat. Nurse ckp normal, ada mommy yg hb time awl pregnant akn drop but gradually akn naik cntik. Yg penting jge pmknn n mkn ubt/vit yg hosp bg ikot time betul2.

2y ago

Terimakasih sis. Leganya saya baca .. 🥹❤️

awak dapat ubat iron apa yea? ada skip makan ubat iron tak? saya dr 1st pregnancy hb low. checkup dkt kk range 10 tu mmg selalu kena bebel dgn nurse je. tapi mcm sy sbb ada tanda2 talasemia. msa nk dkt bersalin tu ja hb naik balik. 2nd pregnancy pon sama. hb low mcm roller coaster. pernah hb low smpai 8.9, 9.9. doctor cakap dlm range 10 tu dikira okay. sbb sy ada tanda talasemia. hb nak naik agak susah. doctor ambik sample iron dlm drh sy, result iron sy okay je.

2y ago

inn shaa allah, xde pape okay. sy doakan urusan awak dipermudahkan❤️💪. jgn stress tau

sy consume iberet alhamdulillah stay je kat 12-12.5 .. makan 2 biji, sebiji sebelum tidur, atleast 2 jam lepas mkan malam. then pagi2 subuh tu sebelum buat apa2, terus mkn lg sebiji. and make sure sarapan sejam or 2 jam after tu. kaffein kalau nk consume kena lepas 2/3 jam after consume ubat tambah darah k. tp kalau sejenis memang hb low, lupakan lah dulu apa2 kaffein.

Cuba try makan maltofer plk sis.. Kemam² je sedap 🤭 dan kurangkan pengambilan kafein ye.. Macam tea, milo, kopi.. sy awal² pregnant dulu hb 12.. lepastu drop ke 11.. kena bebel jgk laa sampai kena refer dgn pakar.. silap sy sbb sy suka minum milo sbb alaham teruk and milo je air yg boleh minum masa tu.. Lepas je stop minum milo hb sy naik balik 11.9 sampailaa bersalin..

2y ago

Ohhh yeke sis. Situasi kita sama suka minum milo sbb alahan. Skrng bru nk try yg ubt 4 serngkai dri KK tu sbb sblum ni mkn gnilia ja. Klau xok nnti sy tukar ke mltofer. Terimakasih sis

saya mula mula pun hb 9.4 dua kali check still sama disebabkan saya bukan orang yang makan sayur dan tak suka makan buah buahan saya just makan ubat iberet 2biji sehari dengan air oren lepastu malam minum susu alhamdulillah sekarang hb saya dah 11.6 . Saya stop minum and makan coklat jugak😂

Hi momy, saya slalu amalkan makn buah oren, buah naga dan masa awal2 kdungan saya makn bnyak buah delima..lepastu masa nk telan ubat kk bagi tu, saya minum dengan air sunquick tanpa gula..☺️☺️, Alhamdulillah Hb saya ok 13.6 smpai skrng..

2y ago

Ohhh ykaaa. Baik2 nnti boleh try jgk air snquick tu. Terimakasih sis 🥹

Mungkin cara pengambilan awak salah, sbb sy pon salah jugak dulu.. boleh tgk dlm buku pink. sy tahu pun sbb nurse kk bgtau. maklumlah sy ibu muda dan tekejut tiba2 pregnant, panik sampai tak tahu nk buat ape 😅😅

2y ago

tq share sis.. klau tk thu cara mkan y betul..😅🥴

As salam. Bykkan makan sayur kacang buncis, buah jambu batu, delima, brokoli, kentang, sayur bayam. Stop minum kopi/ teh ya.

2y ago

Waalaikumusalam. Baiklah sy akn bykkan mkanan mcmtu. terimakasih sis🥹

Sy pun hb drop dari 12 ke 10 lebih... Tadi g check up hb masih sama... Harap dapat naikkan next check up.. Skg dah 28w++

2y ago

Yup betul tu, Sama-sama kita Cuba amalkn ats perkongsian ibu2 semua.. Sy start 20w drop 10.1 dari 12 lepas tu naik sikit 10.5 dan maintain 10.5 semalam.. Dok baru tukar ubat sy dari zincofer ke iberet, tapi tgk xde perubahan atau kenaikan... Last mkn zincofer yg naik sikit tu, lepas tu dok tukar ubat.. Tgk2 xde kenaikan lak... Apapun yg penting jgn sangkut gula, cukup la hb prob nie je.. Hrp2 OK je result yg kuar nanti..

cba try minum jus mamariam ....hb sya mula2 9hb...sekali amalkan jus mamariam naik 12 trus dlm masa 2minggu

2y ago

Ohhh yka. Cpt juga yaa. Baik2 terima kasih shre sis 🥹