Baby kick

Slm. Mohon pencerahan sikit dari mummy2 yg dah ade ank ramai. Sy dh 28w5d. Nurse suruh kira n rekod baby kicks. Start jam 9pagi. Selepas tendangan yg pertama, selalunya kita nk tunggu masa berapa lama utk kira tendangan yg kedua? Cuz dia ckp kalau first kick tu then ada lg kick yg seterusnya itu dikira satu kick je., and kena kira kick yg paling kuat je. pastu dia ckp kalau normal kick between 9am-6pm tu kena cukup 10x. Kalau slps pukul 6 kurang 10 kick dia suruh g hospital.., sy keliru. Help me out.

9 Balas

Macam ni sis . Baby gerak sekali pastu senyap 2 3 minit dikira sekali. Maksud nye kalau dalam 5 minit baby gerak 2 3 4 kali dikira sekali. Pastu setengah jam lagi dia gerak lagi . Tu dikira 2 kali. Kalau bby aktif pukul 1 / 2 da cukup 10. Kalau lambat kol 6 tu kira okay la . Baby sy pernah last gerak pukul 8 30 malam . Nurse tanya kenapa tak gi klinik . Sy senyap je😂😅 bby aktif selalu cukup gerak tgh hari.

5y ago

Sy nak cakap pun macam mana ya 😂 . Tendangan yang sis rasa cukup kuat dari yg biasa. 😅

Bby i actve sgt1000x.. Skali kick mst nonstop within 1hour.. Normally, i akn tick time dh xde pgerakan. Xksh la stgh jam je ke reda tu.pstu kalo dy kick lg after half an hour tu, i tick la lg.. Doc sruh tick start 9 to 9 means 12jam la.. Tp i kdg bgun lwat 😅 ad start tick pkul 11.30am.. Start 9.30am..depends la.. Tp mst akn berakhir bfore 10pm..

saya kira sejam sekali.. kadang kadang 30min sekali.. sbb saya bekerja.. kalau busy.. tak perasan baby gerak.. saya ikut 12jam tu.. means pukul 9pagi - 9mlm.. ada smpai 9:30.. 😅 first-time jugak kira ni..

Kalau jam9pm bru 10kali gerak mmg x normal dah. Nurse suruh p hospital. Biasanya kiraan gerakan akan complete dlm jam3ptg mcm tu. Ni nurse yg check up sy yg ckp la

Selalunya saya guna selang 15minit.maknanya bila dlm masa 15 mnit tu ada 2-3x tendangan saya anggap 1 tendangan..dan saya akan pantau tendangan yg paling kuat..

5y ago

Boleh je sis..

Sy ambil gap 30m sbb baby sy byk sgt bergerak lagi² lepas mkn atau minum air manis & biasanya pkul 2.30pm dh settle.. paling lewat pn pkul 5pm..

Bkn 10 tendangan dlm mase 12jam ke sis? Sbb dkt buku pink ade tulis

5y ago

Maaf ckp. Klu nurse kta normal bby gerak before jam 6, so klu lps pkl 6 dia kira tak normal ke mcmna? Sy ank msuk 3 kdg2 last kira pkl 9mlm pun ada. Sy kerja n uruskan ank sek. Jd nk kira mmg amik masa. Yg jd masalah bila kiraan x ckup 10x slps jm 9pm itu yg kita risau

Gap dlm 30min - 2jam lepas dia gerak².

Sy nurse suruh selang 15minit