Hantaran

Hi Sis, sorry lari topik. Sya nk tnya en, klau duit hantaran, sefahaman sya untuk kenduri/majlis kita kan? Memang wajib beri 50%pda parent atau tidak??parent sya mmg duit cpt je nak. Tpi risau pda kemampuan bakal suami sya. Maaf sya tk thu nk tnya siapa. Hrap ada yg blh share penglmn. Sya kurang pngnlmn. Confius.

10 Balas

Sy kenduri kahwin semua family tanggung... Hadiah drp parents... Duit hantaran 10k abah sy suruh guna utk start life... Duit tu habis beli barang2 masuk rumah... Deposit rumah + rental + basic house needs.... Duit mas kahwin rm300 buat simpan + duit monthly husband bagi rm100 after 1 year beli emas... Parents x tak letak hantaran tinggi... Buat majlis simple2.... Hantaran terus bg kami... Nak permudahkan kami utk mulakan hidup baru... Suami pun bukan org senang2.. Tp parents xnak bebanan pada kami yg baru nk mula hidup... Alhamdulillah... Almost 2 years kahwin... Ada seorang cahaya mata... Niat kami.. Esok anak besar pun nak kahwin kami nak permudahkan urusan dia...

Duit hantaran sy, family x usik pun, suami pun x usik siap tanya sy beli apa, sy beli rantai n gelang kaki, sy tnya knp, suami ckp to duit hantaran, dia x nak sentuh or terguna 6ty, so dia nak tahu apa y sy beli, nak elak dari tguna.... Cuma duit y sy dapt pemberian dari kawan2 n sedara, sy ada bg mama sy untk upah org y dtang tolong msa knduri, to pun sy mintak izin dgn suami dlu

Sy duit hantaran rm12k mmg semua guna utk kenduri. Sikit pon xdpt kat sy siap kena tambah duit sndiri lgi 😅.. Tp xpe lah mmg keluarga sy mcm tu semua kena tanggung sndiri. Duit mas kawin dpt kat sy la tp rm22.50 je hehe. Duit salam pon bgi kat mak. Alhamdulillah janji majlis kawin berjalan lancar & meriah. Ikut kemampuan family la kalau berkemampuan nk tanggung majlis kita.

4y ago

Sama...duit salam2 pun saya bg kat mak saya..saya ambik duit mas kawin jer

Duit mas kawen tak boleh bagi kalau awak tak izinkan..even utk parents pun tak boleh..kalau duit hantaran tu..ikut awak la nak bagi ke tak nak..berapa banyak tu ikut awak..tak de tetapkan apa2...mayb parents awak nak duit tu untuk kenduri awak kot..mayb diaorg tak cukul duit..so dgn duit tu boleh tampung sikit..sbb duit hantaran tu hadiah suami bagi kat isteri..

4y ago

Oohh... Tq sis, 😊

duit hantaran tu klau ikut kn pihak pmpuan trpulang sama ada dia nk buat bayaran knduri atau untuk buat simpanan kelak, trpulang pada parents, klau parents jenis mampu ada yg pkai sparuh duit hntaran dan spruh lg bg pngantin prmpuan, jgn silap pulak klau duit mas kahwin pulak mmg dah mnjadi hak mutlak isteri, suami nk pkai pun kena tnya isteri dulu 😊

Laki Saya bagi segelepuk 2bulan sebelum kahwen... tp family suwoh saya pegang. Topup mane xcukup j... 70% family tong2 belanja...

Kalau belah ganu hantaran tu lah mas kawin. Mmg dpt time akad nikah tu. Nk xnk mmg kena byr guna duit sndri utk majlis 😁

4y ago

ats budi bicara jgak. sy org ganu, mas khwen lain, hantaran lain. suami tlg topup utk majlis jgak. hak lain duit sendiri n adek bradek tlg....

saya guna utk majlis kenduri..balance tu abg saya bg balik kat saya..family x ambik pun..

Duit hantaran setahu sy belah pmpuan gune tuk buat kenduri. Jarang dgr emk ayah ambik.

Duit hantaran emak simpan.. untuk emergency saya dan cucu dia..

4y ago

Oh, untung awk. Klau mak sya dia guna untuk dia. Bukn nk kta ap. Mak sya baik. Tpi bab duit pyh simpan. 😅. Skrng musim pkp sya x blh buat mjlis. Nikh ja