Suami tk memahami mkanan isteri mgandung

Sya nk bli buah dn sayur suami tk bgi, doktor suruh MKN mknan ni byk tiap-tiap ari kena mkn buah dn sayur. Utk baby dlm kandungan dn ibu. Klu pasal duit dia mmg byk alasan, lps tu cakap Sya ni mbazir la tk mkn la. Klu Sya bli pakai duit Sya dia pn mkn gak. Maaf la klu tk phm.

20 Balas

byk bersabar sis, byk berdoa, bersolat dan baca doa nabi yunus... mmg setiap ibu perlu mknan khasiat sewaktu mengandung dan menyusu dan sewaktu anak anak sdg membesar... kdg mgkn strugle bg suami utk menghitung perbelajaan rumah tangga sbb ekonomi down skrg..ramai bersusah...kan..bershukur jika sis msh bekerja ada rezeki utk memudahkan sikit.. Mcm mak saya dulu, disebabkan gastric apa yg dimknnye mmg keluar sepanjang 9 bulan, jd dia mmg tak blh telan sewaktu mengandung, flat terus baring, dan x mkn, katanye setiap ptg nenek akan belikan roti ais krim zaman dulu..itulah harian mknannye. Masha allah, saya anak yg dikandungkannye membesar sihat dgn kuasa allah di perutnye, tiba masa saya dilahirkan... Kdg ujian, mmg kena jg hb, gdm, berat baby, kan tp org miskin la ramai anak beranak , dipermudahkan rezeki spt perancang Allah..sis mkn aje apa pe pun yg ada dgn nama allah, dgn bershukur dan byk berdoa agar dipermudahkan segala urusan... agar suami memahami keadaan sis dan baby...dan ditambahkan rezeki..yg penting sewaktu preggy, mood kena positive dan byk bersabar...jgn bergaduh atau berkecil hati dgn keadaan luar dari kemampuan..allah maha besar bg setiap baby yg dihantar ke dunia..ada perancangannye ... sis dpt rezeki lebih, cuba mkn buah kurma tiap hari, insha allah, beli sayur yg berkemampuan pastikan berwarna warni juga..dan cuba beri ilmu dgn suami cara pemakanan sihat..maklumlah harga barang sgt mahal kini.. Kita berdoa agar ibu anak sihat dgn kuasa allah

Banyakkan sabar ye... Setiap rumahtangga ni bnyak dugaan masing2...ada tak de Kunci setiap masalah adalah doa selain usaha... Lepas ni... Cubalah petua ini Nak lembutkan hati suami.. Kalau ada anak pun boleh juga... Masa masa masak nasi tu.. Lepas cedok beras masuk dlm periuk nasi tu, dimulakan selawat.. Lepastu ambil segenggam beras tu dan niat.. Ya Allah... Kau lembutkan lah hati suami ku agar boleh bertimbang rasa kepada ku.. Dan sebagainya.. Mintalah jujur pada kita ke.. Ape saja lah yg nk diminta... Lepas siap doa tu tiuplah beras yg digenggam tadi.. Pastu cuci mcm biasa n ikut arah lawan pusingan jam.. Smbil teruskan selawat... Siap cuci tu masaklah mcm biasa... Insyaallah.. Semoga Allah mendengar n kabulkan doa kita... Buat hari².. Masa masak lauk pun boleh buat doa yg sama...

5y ago

Ehhh. Ada yg tertinggal.. Masa genggam beras tu... Niat Mula²,(ya Allah... Sebagai mana Kau lembutkan beras ni menjadi nasi, bergitu jugalah Kau lembutkanlah hati suami ku...)

Mula mula pregnant, suami sya pun kurang melayan apa yg sya nak makan . Contohnya nurse nsihatkan sya makan makanan yg tambah darah sbb hb sya agak kurang . Banyak kali juga sya makan hati msa awal pregnancy tak dpt nak makan itu ini, kadang slow je mengalir air mata . Memang sensetif sgt msa tu . Tapi suami da berubah , slow slow dia cuba memahami ap yg sya nak . Tambah pula lepas sya kena tahan wad sbb demam panas . Alhamdulillah, sya bersyukur sgt dia msih ada perasaan kasihankan sya :') Btw buku pink tu gunakan bgi dia faham ap yg kita check up utk appointment hritu . Contohnya bsp kita, hb kita, berat kita, n gitau ap effect kalau smua tu tak normal .

5y ago

betul tu..kena explain dekat suami .fahamkan dia.. lagi elok kalau sesekali dia ikut pergi check up

Xpe sis sy sgt phm..pnh jd dlu sbb die xphm permakanan kita..tp sy buat cmni..tiap kali beli brg dapur lebihkn sayur ng buah je mknanan berproses jgn sentuh lgsg..jajan2 pn tglkn..klo hbs sis soh suami beli sayur sawi murah pn murah berkhasiat kan klo beli hari2 seikat dua xsmpi pn 5git..klo masih berkira sis xyah msk jela num susu fresh milk jela klo husbn tny nape xmsk brg dapur hbs jer..

Sy fham . Kita memang nk yg trbaik utk kndungan. Sis ank prtama? Lpasni mrncang baik2 utk ank strusnya. Tny nurse info psal perancang. Klau nk ngis tu ngis ja. At least bila ngis rasa lega skit even mslah xslesai. Cri some1 utk luah. Jgn simpan sorg2.. Take care 😊❤

12mo ago

Anak no 3 dah sis… mmg ada yg x kena suami sis ni

Sama sis mcm sy... Sy fhm perasaan sis.. Klau blh nk dduk kt kg je. Nak makan apa smua dpt... Smpai rasa taknak balik rumah.. Mcm da tawar hati...suami tak paham kite yg tgh preggy 😢

Beli dlm kadar sedikit... br xmembazir.kalu dpt cari ulam2 kg pom lg ok kalu dop kg senang cr kalu kt bandr mmg terpaksa beli la sis. Bersabar yea sis,jgn tggl ubt yg doktor bg sbb tu untuk pastikn pembesaran bby..

Bincang dengan suami elok2 sis. Terangkan slow2 kat dia. Suruh dia banyakkan membaca jugak. Sis share la apa2 info baru yang sis baca berkenaan pregnancy. Lama2 dia faham la tu

Nurse sy pnah ckp..kalau suami x mmahami soal pmakanan bawa dia stiap kali checkup..bawa masuk skali dgr ceramah nurse..

Bincang dan terangkan pd suami. Bg dia faham knp perlu makanan berkhasiat untuk kandungan untuk ibu dan baby. In shaa allah dia akan faham.