Luka episiotomi terbuka

Hi.. Siapa kat sini ada pengalaman luka episiotomi terbuka? Sy dah bersalin 16 hari, dan luka terbuka. Bila nurse check, dia cakap kena jahit balik. Jadi, sy pergi hospital gov untuk jahit balik. Sekarang dah warded 3 hari, masih belum jahit. Hari pertama datang, tak jahit sebab takde doktor.. Hari kedua, tak jahit jugak sebab doktor cakap ada sikit daging warna putih kat tepi luka (daging tak sihat), kene cuci sampai ok. Hari ni, misi cakap luka sy dah cantik, dah boleh jahit, tapi doktor tak periksa apa2 pun, dia cakap tak boleh jahit lagi. Kawan2 boleh suggest tak hospital/klinik yang boleh buat jahitan episiotomi selain daripada government?sy dah stress dduk kat wad ni lama2.

2 Balas

Sy pernah terbuka sis. Dia bukak smue abis smpai dalam sbb infection. Hari ke 10 terbukak. Makan antibiotik sminggu. Tgk luka daging cantik semua baru jahit semula. So dkt hari ke 20 baru jahit. Sabar ye..sbb slagi tak cantik isi, bila jahit tu boleh jd source of infection. Tertekan jugak rasa memula. Private mmg akan jahit je laju2 tp yg sebaiknye tunggu daging cantik dlu

5y ago

Nurse cakap saya punya luka dah cantik, tapi kat government ni takde doktor nak jahit.. Sy risau luka dah kering, nanti lagi tak rapat bila jahit.