Luka episiotomi terbuka

Hi.. Siapa kat sini ada pengalaman luka episiotomi terbuka? Sy dah bersalin 16 hari, dan luka terbuka. Bila nurse check, dia cakap kena jahit balik. Jadi, sy pergi hospital gov untuk jahit balik. Sekarang dah warded 3 hari, masih belum jahit. Hari pertama datang, tak jahit sebab takde doktor.. Hari kedua, tak jahit jugak sebab doktor cakap ada sikit daging warna putih kat tepi luka (daging tak sihat), kene cuci sampai ok. Hari ni, misi cakap luka sy dah cantik, dah boleh jahit, tapi doktor tak periksa apa2 pun, dia cakap tak boleh jahit lagi. Kawan2 boleh suggest tak hospital/klinik yang boleh buat jahitan episiotomi selain daripada government?sy dah stress dduk kat wad ni lama2.

2 Balas

macam sy anak 1st epi jahit dlm 7jahitan..coz msa teran trkoyaj sikit..then masuk hri k 3@4 rsa skit epi tuu msih walaupun dh diberi ubt painkiller and ubat plavine lotion (ubat kuning) then jmpa doc blik asked her knapa luka sy still skit even dh hri 3-4 kan..then doc ckp it is normal utk wound smbuh dlm 7-14 days..coz situ tmpt luka..situ tmpt berak..ambil msa sikit utk smbuh..but sy jnis mlas na tgu lelama psak luka nih..kazen bagi myak ramuan rhsia sapu kn tmpt epi tuu..alhamdulillah luka smkin ok..dh xde rsa skit dah..so bila 2nd baby..sy guna myak rmuan rhsia tuu jerr dlm smngu luka dh ok..xde rsa sakit ..

2y ago

Hi, boleh tahu minyak ramuan tu minyak apa ye?

Sy pernah terbuka sis. Dia bukak smue abis smpai dalam sbb infection. Hari ke 10 terbukak. Makan antibiotik sminggu. Tgk luka daging cantik semua baru jahit semula. So dkt hari ke 20 baru jahit. Sabar ye..sbb slagi tak cantik isi, bila jahit tu boleh jd source of infection. Tertekan jugak rasa memula. Private mmg akan jahit je laju2 tp yg sebaiknye tunggu daging cantik dlu

4y ago

Nurse cakap saya punya luka dah cantik, tapi kat government ni takde doktor nak jahit.. Sy risau luka dah kering, nanti lagi tak rapat bila jahit.