Berpantang untuk Czer

Siapa ada pengalaman Czer? Meh la share macam mana cara berpantang n pemakanan untuk czer

8 Balas

Czer xboleh bertungku lagi. Jgn mkn pati haruan, kalau nk mkn boleh mkn sup ikan haruan.. nk urut boleh, tp bkn bhgian perut.. sb perut kita luka lg.. elakkan sabun mandi terkena pada jahitan kita tu n g penting dua bulan awal ni jgn angkat benda berat, walaupun air mandi anak, sy dah terkena. Dari dah okay luka tu, terus ad luka sikit.. gara2 angkat air mandi anak..

Czer,tak perlu ikut cara berpantang normal. Jgn angkat berat2. Amalkan diet yang sihat. Awal2 tu boleh urut bhgn blkg bdn, tangan dan kaki, untuk melegakan otot2. Jgn urut perut. Jgn risau dgn perut yg tak kempis.. syaa lepas setahun setengah baru berani nak urut satu badan.

5y ago

Org kata, senang bersalin czer, yang mengalami shj tahu, susahnya selepas bersalin.. lama nak jaga perut tu.

Hi sis, di sini ada panduan lengkap tentang proses berpantang czer dari segi makanan: https://my.theasianparent.com/pantang-bersalin-czer Yang ini pula untuk perbuatan/aktiviti. Semoga berguna! https://my.theasianparent.com/wanita-bersalin-pembedahan-harus-elak

4y ago

Terima kasih sis....

Sy czer jgk. Tengah pantang hari ke 25. Baruni angkat bakul baju anak.. Esok nya luka berdarah sikit. Seriau 😅😱

5y ago

Eh tak.. Sikit je

Ank no2 czer. Pastikan tmpt luka sntsa kring. Sy mndi je mcm biasa n xde ltk apa2 ubt kt tmpt luka.

Jgn angkat berat2.. Pati ikan haruan kalau boleh jgn mkn lh.. Sbb sy pun czer juga , dua kli czer..

Klu utk berpantang czer awal dlm seminggu 2 tu mkn la bubur nasi dlu mknan yg lembut2..

4y ago

Owh bubur + lauk la ye..tq sis

jngn mkn yg brminyk..amal kn mkn sup aym cmpur dngn meehoon tu untk ksh bnyk susu bdn

5y ago

Urut boleh tapi jangan urut perut .. bertungku di kaki je sis . Perut baru lepas kena toreh kan .. jangan sapu ape2 ubat d bahagian czer tu . If mandi tolong keringkan bhgian luka .