Mekkin, Malaysia

Mother of 1 adventurous son

About Mekkin

breastfeeding and pacifier
Apa pendapat ibu2 tentang full time bf dan puting kosong..boleh ke bagi puting kosong dekat baby? Baby 2.5 bulan..bagi puting dia reject.. asyik nk susu je. Setiap kali overdose susu dia akan jd makin
..read
Saya pon ade masalah sama dgn sis..baby siap marah2..xnak tido tapi mulut nak hisap susu.tp dh kenyang..ssh hati sy..x sure kne bg puting ke cmne
pd pndapat sy full bf mmg pilihan pling baik especially klu ibu2 yg x bkerja..sy sndri pn mmg bg full bf smpai ank umur 2thun 6bln.. alhamdulillah antibodi dia pn kuat..susu ibu kn susu yg terbaik..pu
..more
Better bg sy bg df je kt dia..Biasa bbyngempeng..Nty dh msuk fasa mkn dia kurang mnyusu..
redoxon double action vit c
Hi. Ibu menyusu boleh mkn ke vit c jenama ni?
Najis Hijau
Normal ke najis baby 42 hari warna hijau kuning2? . Full time bf.
mngkin ad ugam ny..
Jarak Menyusu
Hi. Berapa lama ye kita perlu menyusu untuk kosongkan payudara sebelum bertukar ke payudara yg lagi satu..? Baby 1 bulan. Tiap kali menyusu dia menangis. Kembung perut ke? Cemane nak tahu dia kembun
..read
30 min atau 25 min supaya baby dapat foremilk & hindmilk.
Barut Perut
Hi momss.. Barut perut ni perlu atau tidak sebenarnya? Apa pendapat ibu² sekalian
Perli ja sis , takot baby kembong .
Luka Czer
Korangg. Luka jahitan czer berdarah.. Apa patut buat? Harini hari ke 20. Dah lap dengan tisu. Xde darah dah.. Sikit je.. Perlu ke g hospital? Takut dia jahit balik? Aaaaaaaaaa😭
Perlu ke hospital.. takut ada luka yg kita x nmpk n then menyebabkan jangkitan kuman masuk..
jmpa lh doktr tkut bhaya..atau sis lap sja yg bkin kering luka tu
Pantang
Hi. Ibu pantang boleh minum air barli ke? Makan cornflakes/Kokokruch/cereals?
VIP Member
Boleh ja.. mkan skit dlu klau tkut skit prut...dah rsa srasi.. mkn ja..😊
Pantang CZER
Hi mummies.. Boleh share pengalaman korang yg berpantang czer.. Boleh bertungku/berurut/bengkung ke?
VIP Member
bertungku boleh, berurut boleh kcuali bhgian perut
Bertungku boleh tpi area belakang, kaki dan bahagian perut saya tunggu pakai air panas sahaja ...
Sy czer dlu berurut lpas 2 mggu tp xurut bhgian perut,klo nk pakai bengkung , pakai,atas pd tmpt czer kita naik perot skit.., pakai yg,wrap snang
Boleh sebenarnya.. Sy czer ptama sume x berani buat, yg czer kedua sy dh berani urut, tungku(tp bkn di perut),dan pki bengkung yg wrap tu(sy beli di cosway).. Yg ke 3 sy buat sume. Skrg ni dh byk jua
..more
Saya czer sebulan lepas. Penting jugak urut, tungku utk legakan badan yang penat dan yang penting, urut lancar susu. Sakit tu kalo tak buat. Asal tak ganggu bahagian perut je. Bengkung tak perlu buat.
..more
Selsema
Hi mummies.. Kalau baby 16 days selsema, kahak. Apa mom patut buat... 😭
VIP Member
Sis, sy suka ikut petua org india. Ambil daun sirih, layurkan dkt api, tgh² suam tu, sapukan balm apa² pon dkt dada baby, then tekapkan daun sirih tadi. Suam² tu sis kena elok², jgn suam sgt. Ikut kul
..more