Hb still low

Setiap kali check up hb mesty low . kadang 10 kadang 9 . nak makan ape lagi pon taktahu ? semua makanan yang boleh naik kan hb semua dah makan tapi still ? mummy -ii please kongsikan tips macam mane nak naikkan hb . penat asyik kene bebel jer dengan nurse ? sekarang dah 30 minggu 5 hari

21 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Ambik iberet lah cmfm naik trus hb sy sblum g klinik pg tu ambik iberet p pstikn xmunth huhu check hb alhamdulillah 11 lau x 9 plng tinggi pon 10 huhu try lah lps mkn lau ase nk munth awk ambik biskut kering ke pe ke kunyah pstu reht je ambik ngn air Sanquick lau xleh teln ngn air suam huhu

Mcm sy pastikan ambik ubat tu pagi2. Wktu perut kosong. Pantang minum teh n kaffein. Kurgkn minum susu. Klu minum susu pn sy akn minum mlm. Dr segi mknnn, sy byk mkn sayur je. Berjaya la jgk naikkn ke hb.

VIP Member

Cuba amalkan susu lazz kurma dan Farm Fresh....saya minum tu ..alhamdulillah..hb naik dri 9.6 ke 10.2 .. Selain tu ..saya amalkan mkan jambu batu ,,dan setiap hari minum air limau nipis..

Saya awal2 dulu low juga. Saya banyak makan jambu batu dan sayur bayam. Avoid caffein. Sekali sekala je minum. Zinchofer klinik bagi makan hari2. Alhamdulillah makin naik.

Samaaaa. Sy skrg tgh teruskan iberet. Haritu dari 9.3 naik jd 10.4 . Bacaan paling tinggi pernah dpt ๐Ÿ˜‚ Hopefully next month punya check up blh dpt 11 ke atas pulak la ๐Ÿ˜…

3y ago

Saye makan ubat yang klinik bagi pon still hb low jugakk . kadang -ii stress jugakk kalau nurse asyik bebel bende yang same

VIP Member

Sama sis sye pon Hb low.. skrg 36 week 4 hari terpaksa naik antibiotics 10 botol๐Ÿ˜ข... 2 hari sekali kat klinik.....Tangan dh bengkak dan sakit sangt.....

Sis.. try beli longan kering, rendam dlm air suam pastu minum.. amalkan stiap hari 3x shari. insyaAllah.. harap dpt bantu sis

VIP Member

Saya makan jambu batu and kacang kuda sis. Sambil buat kerja depan computer smbil tu makan kacang kuda. Dr 11 naik pergi 12.5 .. ๐Ÿ˜ƒ

VIP Member

Bg sy la kn,sy minum air kelapa ja dlm smggu 3 kali,sy tk pantang pn milo,teh,kopi semua sy minum,pastu amek zincofer wlau pn hb cntik

VIP Member

sis mkn vitamin ape?sy hb drop, mkn iron 4bji sehari x naik,cuba maltofer pun x naik, last2 mkn iberet,terus naik.