Hb low . Dah macam ii buat tapi still turun .

Hello mommy , saya nak tanya ! Cara untuk naikkan hb low . Makanan atau ubat yang dapat membantu hb low . Tq #ingintahu #bantusharing #pleasehelp

11 Balas

mcm sy hb low sbb talasemia trait. jadi mmg hb trun naik la. doctor inform if dlm range 10 tu dikira okay. doctor siap ambil sample drh utk tengok iron dlm drh. okay ke tak. result iron dlm drh sy okay je. xde problem pape. sebelom tu sy makan maltofer tp tak berkesan jadi doctor tukar kepada ferrous. saya ambik ferrous ni sebelom saya tdo. sy akan minum dgn air sunquick tanpa gula dan sy cmpur dgn innate lactea. pagi2 sy ambik ganilia. kdg2 sy makan jugak buah jambu batu/delima. tapi pastikan semua ubat awak ambik ad gap dgn pengambilan kafien (kopi, milo, tea, nescafe) sekurang2 nya 3jam sebelom atau selepas. jgn makan ubat iron dgn susu. nak minum susu minum sblom or selepas ambik ubat.

1y ago

itu la.. mmg xley nak control awak. awak dpt ubat iron apa? doctor ada cakap tak if range 10 tu okay. sy pernah juga hb dpt 8.9 kemudian naik 9.9 pastu 10. yg last checkup tu ja 11. hujung bulan ni doctor pesan dh jgn hb trun😅🤣. adehhhh

Boleh try Pati delima gulsan . Ambik masa sblm breakfast setiap hri . 1@2 sudu . Tk pyh bancuh telan je masam2 tu . Lepastu makan ubat yang nurse kasi mcm zincofer tu sebelum tido tp atleast mesti dua jam lepas dinner . Tp sy mkn bila sy terbangun pagi2 nak kencing dlm pkul 3-@4 pg mcmtu . Hb dr awal bkk pink 8 terus naik cantik smpai sebelum beranak dlm 12 something .

1y ago

sy pun sama mcm sis amalkan Pati delima gulsan 1 sudu pagi dan 1 sudu mlm.Memang berkesan.HB jadi cantik.

Sy pun mcmtu sis. Apa sy buat, sy makan ubat (zincofer) dengan air limau nipis. Lepas dinner/lunch pun sy akan minum air limau nipis. Jangan letak gula. Hb naik dari 10 ke 12. Skg sy amalkan juga makan kacang kuda, ikan bilis dan jambu batu setiap hari. Tapi badan orang lain2. For me, cara yg ni berkesan.

1y ago

X pernah cuba pulak. Tapi kawan sy makan sangobion ni. Hb dia naik dbuatnya.

masa pregnant lepas saya pun ada masalah hb. jambu batu memang hari2 makan. vitamin c. ambil obimin. susu frisomum gold. nak lagi cantik hari2 pastikan makan sayuran hijau. insyaallah hb akan cantik.

saya pon ad hb low mse mngndung setiap kli nk g checkup mlm tu saya akn mkn dging mmng mnjdi ok ja hb

puan minum ubat apa yer ? takkan misi/dr tak bagi ubat untuk naikkan hb ?

1y ago

oh yaker ada minum ubat kk bagi , kadang ubat ada yang tak serasi dan cara pemakanan ubat salah itupun boleh jadi hb low

minum susu rizqi, buah jambu, in Shaa Allah

jarakkan pengambilan ubat dgn waktu makan

1y ago

saya selalu makan ubat pukul 1/2 pagi .

jarakkan pengambilan ubat