Dah nak masuk 5 bulan hb still low

Ade petua tak macam mana nak naik kan hb . Next week 5 bulan tapi hb still low . Dah try makan iron tablet dengan buah oren x menjadi

22 Balas

makan vit c dan iron tablet tu dengan air oren.jangan skip tiap2 malam.buah always kena makan mnm air buah banyak2 makan jambu batu or nak senang sy mnm susu maeez cantik jer hb tp bajet la skit sbb mahal kan susu kambing tp hb tk pernah drop lg

Smlh sis. Sy pon hb masih trun. Skrng ni sy konsisten makan daging, sayur elakkan kafein. Hati ayam pon ok tu. Jgn lupa iron tablet tu kena ambil tpi perut kena kosong jarakkn pngambilanny drpd minumn susu atau mknn yg ada tenusu.

Sy pun before ni low hb so sy mmg makan apa yg doc suggest mcm buah jambu batu/daging/bayam/sayur hijau etc semua tu tp sy ambil juga pati delima gulsan yg brand turkey tu (no sugar/added preservatives) alhamdulillah naik jugak hb..

2y ago

Sy jgk makan iberet folic utk naikkan hb and alhamdulillah mmg naik yg penting kena disiplin jarakkan masa makan ubat tu (2 jam sebelum atau 2 jam selepas meal) supaya iron tu dapat diabsorb kedalam badan..

cuba makan buah naga isi purple tu setiap hari.. saya makan buah naga dan hb naik elok.. iron tablet tu telan bersama air twister tropicana.. hb saya dari 9 lebih naik sampai 13 lebih

2y ago

dua due bende yg sis ckp tu ade dlm peti ..esok nk check ..tq sis share

Sama dengan saya juga haritu check hb makin drop. Pastu selain iron tablet saya amalkan buah jambu batu dan buah delima. Alhamdulillah next check up hb dah naik.

Sy pon hb low 8 -9 . Hari2 sy dok mkn bayam, hati ayam, jambu batu, jus delima. Alhamdulillah akhir2 nk smpi due date tu hb naik la 11

Boleh ambil iron tablet semasa perut kosong atau 2 jam selepas makan.. elak minum minuman kafein.. iron tab xboleh amik sekali dengan calcium..

2y ago

sy ank 2nd bru thu sis. sblm tdo mmg mnum susu. ingtkan nk sekali harung mnum susu dgn zincofer. sekali amek,menjunam terus bacaan hb😅 dh kena tazkirah dgn doc huhu

mkn buah jambu batu. iron tablet tu mkn sblm tdo,perut kosong. jgn mkn dgn susu/kopi/milo/teh. elakkan dlu. klau nk mnum tu,waktu pagi xpe

Makan kerang, hati lembu ke… Saya raya banyak makan daging nurse asyik puji je HB cantik. kambing pedal daging semua saya bedal 😅

amalkan buah delima dan jambu batu..sya alah ubat iron hb dri 12-10 hritu lps mkn buah esok tu check dri 10-12.1 alhamdulillah..